"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Η επιχείρηση στο Μάλεμε

Μια από τις πιο επιτυχημένες και εντυπωσιακές επιχειρήσεις του ΔΣΕ, υπήρξε η επιχείρηση στο αεροδρόμιο της Κρήτης Μάλεμε. Στις 16-01-1948, το αρχηγείο του Δημοκρατικού Στρατού Κρήτης αποφάσισε την επιχείρηση στο αεροδρόμιο του Μάλεμε. Στον χώρο του αεροδρομίου εδράζονταν λόχος σμηνιτών που αριθμούσε 100 ιπτάμενους και αρκετό προσωπικό εδάφους και μηχανικού.

Την επιχείρηση ανέλαβε μια μικτή δύναμη περίπου 50 ανταρτών στην οποία συμμετείχαν μέλη της Δημοκρατικής Νεολαίας αλλά και της διμοιρίας γυναικών. Επικεφαλής της ομάδας τέθηκε ο ομαδάρχης Γεώργιος Σμπώκος. Έτσι η ομάδα των 50 ξεκίνησε το βράδυ της 16ης για να περάσει στο χωριό Πρασέ επιβαίνοντας σε τρία φορτηγά. Στο χωριό αποφασίστηκε η περικύκλωση του αεροδρομίου από όλες τις πλευρές και η ολόπλευρη έφοδος για την κατάληψή του.

Μερικές ώρες μετά οι ομάδα του ΔΣΕ έχει λάβει ήδη θέσεις μάχης γύρω από το αεροδρόμιο. Τα χωνιά του ΔΣΕ ξεκινούν πρώτα την επιχείρηση καλώντας τους άνδρες του στρατοπέδου να παραδώσουν τα όπλα τους και να ενωθούν με τον Δημοκρατικό Στρατό που μάχεται για το δίκιο του ελληνικού λαού. Μέσα στην ησυχία ακούγεται η φωνή ενός σκοπού που απαντά «Μην ρίχνετε! Ελάτε μέσα!» Η απάντηση αυτή γεμίζει τους αντάρτες με ανάμικτα συναισθήματα. Ίσως είναι φιλικοί ίσως είναι απλά παγίδα. Οι επιτελείς συνεδριάζουν και αποφασίζουν να στείλουν στο αεροδρόμιο μια αντιπροσωπεία δέκα πεπειραμένων ανταρτών με επικεφαλής τον ίδιο το Σμπώκο, για να  εξακριβωθεί η πρόθεση των στρατιωτών. Αργότερα η αντιπροσωπεία περνά την πύλη του αεροδρομίου. Οι σμηνίτες τους υποδέχονται με χαρά. Οι προθέσεις τους είναι καλές. 64 από αυτούς εκδηλώνουν την επιθυμία τους να περάσουν στον ΔΣΕ ενώ οι υπόλοιποι παραδίδουν τον οπλισμό τους. Η επιτυχία είναι μεγάλη. Όλος ο οπλισμός του στρατοπέδου είναι τώρα των ανταρτών. Τα αυτοκίνητα του ΔΣΕ γεμίζουν όπλα, πυρομαχικά, είδη ιματισμού και εφόδια. Σε αυτά θα φορτωθούν και τα τρία βαριά πυροβόλα του στρατοπέδου μαζί με τον ασύρματο.

Μερικές ώρες μετά τα εφόδια και οι αντάρτες βρίσκονται στην Κακόπετρα, έδρα του ΔΣΕ Κρήτης. Στα αστικά πολεμικά ανακοινωθέντα και τον τύπο, δεν ακούγεται καμιά απολύτως είδηση για το περιστατικό. Αργότερα οι σμηνίτες του Μάλεμε θα συντάξουν και μια ανοιχτή επιστολή προς όλους τους συναδέλφους τους που μάχονται με τον ΕΣ. Η επιστολή θα διαβαστεί στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΔΣΕ «Ελεύθερη Ελλάδα». Την επιστολή συνυπογράφουν οι:

  • Σμήναρχος, Γ Μανιάς
  • Αντισμήναρχοι, Σ. Μακρίδης, Λ. Δρένας, Γ. Γεωργακόπουλος
  • Ανθυποσμήναρχοι, Θ. Καραδήμος, Μ. Ανδριτσάκης, Μ. Κούρτης, Γ. Παναγιωτόπουλος, Α. Σαμαράκης, Ν Μανιάς, Γ. Κατσαρός και Β. Μηνούσης
  • Ανυθποσμήναρχοι Μηχανικοί: Ν Καραπάνος, Γ. Καραμούζης, Γ. Μακράκης


Το κείμενο των αεροπώρων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου