"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Ο αντικομμουνισμός στην εμφυλιακή προπαγάνδα

Κατά την διάρκεια του τριετούς ελληνικού εμφυλίου, πέραν από τις στρατιωτικές και ιδεολογικές συγκρούσεις που λαμβάνουν χώρα στον ελληνικό χώρο, εντυπωσιακή είναι η λυσσαλέα προσπάθεια που συντελείται από την μεριά του αστικού κράτους για να προσδώσει έναν σταθερό ιδεολογικό πόλο απέναντι σε αυτόν των δημοκρατικών και κομμουνιστικών δυνάμεων. Η ιδεολογική υπεροχή των προοδευτικών δυνάμεων, η εποποιία της Εθνικής Αντίστασης στην οποία αυτές πρωτοστάτησαν και η μεγάλη λαϊκή συμπάθεια για τα δεινά και τον κατατρεγμό τους, ανησυχούσε σοβαρά την ελληνική αστική τάξη και τους ξενόφερτους αφέντες της.

Για την δομή και τα ιδεολογήματα της κυβερνητικής εμφυλιακής προπαγάνδας έχουμε κάνει ξανά αναφορά σε άλλο μας άρθρο. Εδώ θα αναφερθούμε στον ρόλο που διαδραμάτισε η Χωροφυλακή, η Ασφάλεια και λοιπές εκκλησιαστικές και βασιλικές οργανώσεις στην αναπαραγωγή και διάδοση της αντικομμουνιστικής προπαγάνδας του εμφυλίου.


Εκδόσεις Βασιλικής Χωροφυλακής

Είναι γνωστή η "προσφορά" της Βασιλικής Χωροφυλακής στην μεταλαμπάδευση των εννοιών του μοναρχισμού και του σύγχρονου εμφυλιακού φασισμού και κυρίως στα παιδιά και τους μαθητές. Μέσα από εκδόσεις εικονογραφημένων βιβλίων, μπροσούρων και φυλλαδίων, επιχειρήθηκε μια συστηματική πλύση εγκεφάλου στα νεαρά μέλη της κοινωνίας που βίωναν τον εμφύλιο. Οι εκδόσεις αυτές είτε χρηματοδοτούνταν αποκλειστικά από την Χωροφυλακή, είτε χορηγούνταν μερικώς. Το πνεύμα των κειμένων είναι διδακτικό και η επιχειρηματολογία κινείται σε δύο άξονες: Σε πρώτη φάση επιχειρείται η ηρωοποίηση των ανδρών της Χωροφυλακής και των υπολοίπων κυβερνητικών δυνάμεων (ώστε το παιδί να ταυτισθεί) ενώ σε ένα δεύτερο επίπεδο, ο κομμουνιστής ή Σλάβος παρουσιάζεται ως άλλος Μπαμπούλας με την μορφή τέρατος, παραμορφωμένου ανθρώπου και κυρίως άρπαγα παιδιών. Η ιδεολογική κατεύθυνση είναι εμφανής. Ένα ακόμα στοιχείο που παρουσιάζεται στα έντυπα αυτά (και τα οποία όπως είπαμε στοχεύουν τα παιδιά) είναι το δίπολο του κυνηγημένου από το παιδομάζωμα παιδιού και της μητέρας πατρίδας η οποία πολλές φορές ταυτίζεται με την βασίλισσα Φρειδερίκη.



Βιβλίο της Βασιλικής Χωροφυλακής με θέμα το παιδομάζωμα

Αφίσα με την χορηγία της Χωροφυλακής

Κόμικ εποχής με την χορηγία της Χωροφυλακής



Εκδόσεις του ΓΕΣ


Με την αντικομμουνιστική προπαγάνδα να θεριεύει από το 1947 και μετά, στο παιχνίδι της μαύρης προπαγάνδας συμμετέχει και το Γενικό Επιτελείο Στρατού. Οι εκδόσεις του ΓΕΣ αν και σε μεγάλο βαθμό απευθύνονται στους εν υπηρεσία φαντάρους, προσφέροντας κάθε είδους γκαιμπελσισμούς, επεκτείνονται και στην συμβουλευτική και τον φρονηματισμό των Ελλήνων πολιτών μέσα από μπροσούρες, φυλλάδια και εκδόσεις με ποικίλη ύλη αλλά ορισμένη θεματολογία.





Έκδοση του ΓΕΣ το 1948 για την διεθνή έκθεση Θεσ/νικης

Φρονηματιστικό έντυπο του ΓΕΣ για τα δίκτυα πληροφοριών των ανταρτών (μέρος 1)

Φρονηματιστικό έντυπο του ΓΕΣ για τα δίκτυα πληροφοριών των ανταρτών (μέρος 2)


Εκκλησιαστικοί αντικομμουνιστικοί σύλλογοι και σύλλογοι του παλατιού


Με την Εκκλησία να συμπορεύεται όπως άλλωστε και επί Κατοχής με τα ελληνικά αστικά συμφέροντα, φυσική υπήρξε η συμμετοχή της στον εθνικό και αντικομμουνιστικό φρονηματισμό του ποιμνίου. Η σχέση Υπουργείου Παιδείας και ακαδημαϊκών κύκλων με την Εκκλησία γίνεται ήδη από τα πρώτα έτη του εμφυλίου θα λέγαμε οργανική. Ακολουθεί μια σκιώδης κάθαρση του ακαδημαϊκού και εκκλησιαστικού στερεώματος από "ύποπτα" στοιχεία και διοργανώνονται και με την συνδρομή του παλατιού όμιλοι, σύλλογοι και αδελφότητες που μοναδικό και πρωταρχικό σκοπό έχουν τον εθνικό φρονηματισμό. Η σχέση τους με το κράτος και τους επίσημους θεσμούς τους είναι τόσο σχέση αλληλοϋποστήριξης όσο και οικονομική και μέρος των κρατικών κονδυλίων αλλά και της βασιλικής περιουσίας δαπανάται εκεί. Γνωστότερες οργανώσεις: Η χριστιανική αδελφότητα επιστημόνων "Η Ζωή", η εκκλησιαστική οργάνωση "Ελληνικό Φως" και η οργάνωση του παλατιού "Οργάνωση Εθνικής Διαφωτίσεως".



Περιοδική έκδοση της εκκλησιαστικής αδελφότητας "Η Ζωή" με αντικομμουνιστικό περιεχόμενο

Περιοδική έκδοση της εκκλησιαστικής αδελφότητας "Η Ζωή" με αντικομμουνιστικό περιεχόμενο

Έκδοση του βασιλικού συλλόγου "Εθνική Διαφώτιση" με αντικομμουνιστικό περιεχόμενο

Μπροσούρα της εκκλησιαστικής αδελφότητας "Ελληνικό Φως"


Οι διαφωτιστικές εκδόσεις της Ειδικής Ασφάλειας και οι σύλλογοι φάντασμα


Θα ήταν ιστορική παραφωνία αν μέσα στο υπάρχον κλίμα μαύρης προπαγάνδας δεν λάμβανε ειδικό ρόλο και ο παρακρατικός και ασφαλίτικος μηχανισμός του ελληνικού αστικού κράτους. Ο ρόλος της Ειδικής Ασφάλειας είναι διπλός: Αρχικά, και για να υποστηριχθεί η προπαγανδιστική της δράση, ιδρύονται σύλλογοι και οργανώσεις φαντάσματα. Οι σύλλογοι αυτοί με σαφή αντικομμουνιστικό προσανατολισμό, υφίστανται μόνο ως χαρτιά και σφραγίδες. Σε δεύτερο επίπεδο συντελείται η έντυπη παραγωγή προπαγάνδας μέσα από τους συλλόγους αυτούς και με εμπνευστή την Ασφάλεια. Σε αυτούς τους συλλόγους της Ειδικής Ασφάλειας, οφείλονται μερικά από τα πιο εμπνευσμένα ψέμματα του αντικομμουνισμού της περιόδου που εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται έως και σήμερα από διάφορες ομάδες σκοπιμοτήτων και αστικά κόμματα. Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικά από αυτά: Η θέση του ΚΚΕ υπέρ της ανεξαρτησίας της Μακεδονίας και των Σλαβομακεδόνων, οι σκιώδεις συμφωνίες του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ με τους φασίστες κατακτητές της Κατοχής (πχ. Συμφωνία Πετριτσίου κτλ), τα ντοκουμέντα για ωμότητες και φρικαλεότητες του ΕΛΑΣ (Δρακοκάρκαρο, Μελιγαλάς κτλ). Μερικές από τις πολλές οργανώσεις και συλλόγους της Ειδικής Ασφάλειας είναι οι παρακάτω: "Αντιφασιστική Ένωση", " Σύλλογος Ανανηψάντων Κομμουνιστών", "Σύλλογος Εθνικοφρόνων ΕΛΑΣιτών", "Εθνική Αντικομμουνιστική Βιβλιοθήκη" και η "Λαϊκή Πατριωτική Βιβλιοθήκη



Έκδοση συλλόγου της Ειδικής Ασφάλειας

Έκδοση συλλόγου της Ειδικής Ασφάλειας

Έκδοση συλλόγου της Ειδικής Ασφάλειας

Έκδοση συλλόγου της Ειδικής Ασφάλειας (μετεμφυλιακή)

Έκδοση συλλόγου της Ειδικής Ασφάλειας (μετεμφυλιακή)



Οι ανεξάρτητοι συγγραφείς του αντικομμουνισμού



Τέλος, φθάνουμε και στους κατώτερους κρίκους της "τροφικής" αλυσίδας της αντικομμουνιστικής προπαγάνδας του εμφυλίου. Μιλάμε για τροφική αλυσίδα, καθώς αναφερόμενοι στον χώρο των ακροδεξιών ανεξάρτητων συγγραφέων του αντικομμουνισμού, το κίνητρο είναι καθαρά το χρήμα ή η φιλοδοξία. Οι συγγραφείς του αντικομμουνισμού αποτέλεσαν στο μεγάλο τους εύρος "καλά" παιδιά της αστικής τάξης της εποχής και τιμήθηκαν από αυτή με θέσεις και αξιώματα στον κρατικό μηχανισμό. Αυτό που είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον σε ότι αφορά την προπαγάνδα των "κατώτερων θηλαστικών" είναι η ακρότητα των απόψεων και ο φανατισμός τους που ξεπερνά κατά πολύ την σχετικά ραφιναρισμένη φρασεολογία και επιχειρηματολογία των κυβερνητικών οργάνων κάθε μορφής. Εδώ παρατηρείται ένας σχεδόν θρησκευτικός φανατισμός που εξωθεί τον αντικομμουνισμό στην πιο ακραία του μορφή και φρασεολογία. Ο αναγνώστης μας μπορεί εύκολα να καταλάβει την αιτία του φαινομένου. Πρόκειται καθαρά για έναν διαγωνισμό οσφυοκαμπτισμού και δουλικότητας για την καλύτερη θέση στο ΄Ηλιο, ο οποίος, ένεκα των ημερών, είναι μάλλον επιλεκτικός στην ζεστασιά του, που προσφέρεται αποκλειστικά με πιστοποιητικό φρονημάτων...




Αντικομμουνιστική έκδοση εποχής εμφυλίου

Χαρακτηριστικό δείγμα αντικομμουνιστικής εμφυλιακής έκδοσης

Ένα ακόμα ακραίο δείγμα αντικομμουνισμού. Ο συγγραφέας υποστηρίζει ότι οι Σλαβομακεδόνες και οι κομμουνιστές πρέπει να διωχθούν από την χώρα μαζί με τα οστά των προγόνων τους...




Σας θυμίζει κάτι; Και όμως το βιβλίο αυτό εκδίδεται από το 2011 ...


4 σχόλια: