"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

O αετός της Κρήτης


Ο Γιάννης Μπαντούρης γεννήθηκε στην γνωστή και μεγάλη οικογένεια των Μπαντούριδων στα Χανιά της Κρήτης. Με την επιχείρηση των Γερμανών για την κατάληψη της Κρήτης, η οικογένειά του πήρε το τουφέκι και προστάτευσε το σπίτι και το νησί της προσφέροντας δύο παιδιά της στον αγώνα. Ο Γιάννης Μπαντούρης υπήρξε ένας από τους πρώτους αντάρτες των Χανίων και πρώτος καπετάνιος του ΕΛΑΣ στην περιοχή. Γνωστός για την γενναιότητα του, πήρε μέρος σε εκατοντάδες επιχειρήσεις ενάντια στους Γερμανούς και έδρασε έως το τέλος και την απελευθέρωση του νησιού του.

Η απελευθέρωση όμως δεν ήρθε χαρμόσυνη για την οικογένειά του ούτε και για τον ίδιο. Οι τραμπούκοι της Χ και του δεξιού παρακράτους, όλος ο συρφετός των Μπαντουβάδων και των ομοίων τους καταδίωξαν τον Μπαντούρη με σκοπό να τον εξοντώσουν. Ο Γιάννης Μπαντούρης δεν παρέδωσε το ντουφέκι στην Βάρκιζα. Ήταν ήδη στα βουνά αμυνόμενος. Οι παρακρατικοί επιχείρησαν πάνω από δέκα φορές την δολοφονία του χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Το 1946, δολοφόνησαν τον γέρο-πατέρα του μέσα στην λύσσα τους. Ο Γιάννης του μήνυσε ότι δεν θα άφηνε κανέναν. Γύρω του μάζεψε μια μεγάλη ομάδα ανταρτών που καταδιώκονταν κι αυτοί από το κράτος των τραμπούκων. Ο Γιάννης Μπαντούρης έλαβε πάλι τον βαθμό του καπετάνιου στο δεύτερο αντάρτικο και πολέμησε κοντά σε τόσους άλλους ήρωες της Κρήτης.

Σκοτώθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου του 1947 στο οροπέδιο του Ομαλού μαχόμενος απέναντι σε υπέρτερες δυνάμεις. Το κορμί του το μετέφεραν σε ικρίωμα και το εξέθεσαν στην πρωτεύουσα της Κρήτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου