"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 4 Μαΐου 2013

Η μάχη και κατάληψη των Μυτιληνών από τον ΔΣΕ Σάμου


Οι αντάρτες του ΔΣΕ Σάμου που κατάγονταν από την ανατολική Σάμο και συγκεκριμένα από την περιοχή των Μυτιληνών ζητούσαν κάθε τόσο από την ηγεσία του ΔΣ να επιλέξει για μελλοντικό στόχο την κωμόπολη των Μυτιληνών. Αν και ήταν απομακρυσμένοι από την κεντρική περιοχή δράσης του ΔΣΕ, οι Μυτιληνοί μπορούσαν να χτυπηθούν και να καταληφθούν γιατί οι περισσότεροι προασπιστές τους ήταν ΜΑΥ, μονάδες γνωστές για την χαμηλή πολεμική τους ικανότητα. 

Οι κυβερνητικές δυνάμεις, σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΔΣ, ανέρχονταν στους Μυτιληνούς σε δύο λόχους ΜΑΥ και σε μια μικρή δύναμη Χωροφυλακής. Οι δυνάμεις αυτές ήταν κατανεμημένες σε επτά περιμετρικά φυλάκια και η κεντρική διοίκησή τους βρίσκονταν στο δημαρχείο. 

Με βάση αυτές τις πληροφορίες, οι δυνάμεις του ΔΣΕ που βρίσκονταν στο όρος Καρβούνης, ξεκίνησαν στις 24 Φεβρουαρίου του 1948 για να καταλάβουν την κωμόπολη. Οι δυνάμεις του ΔΣΕ βρήκαν τη δεξαμενή και το φυλάκιό της κενά και την κατέλαβαν αμέσως. Δύο ομάδες τοποθετήθηκαν στον επαρχιακό δρόμο σε θέσεις ενέδρας ώστε να αποκόψουν τυχόν κίνηση των κυβερνητικών δυνάμεων από εκεί και η κύρια δύναμη κρούσης προχώρησε περιμετρικά χτυπώντας ταυτόχρονα όλα τα εξωτερικά φυλάκια. Αν και η αντίσταση υπήρξε σημαντική, σύντομα τα φυλάκια είχαν πέσει στα χέρια των ανταρτών και οι κυβερνητικοί είχαν συμπτυχθεί στο εσωτερικό της κατοικημένης περιοχής. Πλέον μοναδική εστία αντίστασης ήταν το δημαρχείο. 

Η επιδρομή στο Δημαρχείο έγινε μετά από συγκέντρωση των ανταρτών στον κεντρικό άξονα της κωμόπολης. Το κτίριο του δημαρχείου καταλήφθηκε σε διάστημα 2 ωρών αφού η φρουρά των χωροφυλάκων δεν κατάφερε να συγκρατήσει τους ΜΑΥ που απέμεναν μέσα σε αυτό και επιθυμούσαν να παραδοθούν. 

Οι απώλειες του ΔΣΕ Σάμου στην κατάληψη των Μυτιληνών ανέρχονται σε δύο ελαφρά τραυματισμένους, ενώ οι κυβερνητικές απώλειες υπήρξαν τηρουμένων των αναλογιών αρκετά μεγάλες.

Στη μάχη των Μυτιληνών έχασαν τη ζωή τους οι παρακάτω ΜΑΥ και χωροφύλακες:

Α. Ζυμάλης
Ε. Χιώτης
Ε. Φλώρος
Ε. Καμινάρης
Ε. Τσαουσάνης

Επίσης τραυματίστηκαν οι παρακάτω:

Χ. Ψύχας
Ε. Ζαφείρης
Θ. Τσαουσάνης
Τ. Παπαεμμανουήλ
Ι. Καμπέρης
Δ. Γεροντής
Β. Αξιώτης
Α. Βακεντής

Ο ΔΣΕ Σάμου κατέλαβε πλούσιο πολεμικό υλικό, εφόδια και τρόφιμα τα οποία παρά το γεγονός ότι δεν μας είναι γνωστά κατά είδος, γνωρίζουμε ότι συσκευάστηκαν σε 30 φορτώματα που προωθήθηκαν στο όρος Καρβούνης.  

1 σχόλιο:

  1. ΔΙΟΡΘΩΣΗ

    Η περιοχή της Σάμου λέγεται «Μυτιληνιοί» και όχι «Μυτιληνοί».

    ΑπάντησηΔιαγραφή