"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Ο σύγχρονος αντικομμουνισμός μέσα από το φωτογραφικό φακό (μέρος πρώτο)

Προσοχή εικόνες βίας

Το παρακάτω άρθρο αποτελεί μια από καιρό οφειλόμενη απάντηση σε ορισμένα διαδικτυακά (και όχι μόνο) δημοσιεύματα που αφορούν τα υποτιθέμενα "κομμουνιστικά εγκλήματα" που συντελέσθησαν κατά την περίοδο των Δεκεμβριανών και του Εμφυλίου, ενώ μικρότερος αριθμός αναφέρεται και στην περίοδο της Κατοχής. Πρόσφατα, το έντυπο όργανο της Χρυσής Αυγής διάθεσε στο κοινό του και DVD με υλικό για αυτά τα εγκλήματα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει σε ένα δεύτερο επίπεδο, και το γεγονός ότι στον κόσμο του διαδικτύου, τα εν λόγω δημοσιεύματα παρουσιάζονται σε σελίδες με εθνικιστικούς τίτλους που όμως μονάχα χαλαρά συνδέουν τον εαυτό τους με το κόμμα των νεοναζί της Χρυσής Αυγής, ενώ ο ίδιος ο ιστότοπος παρουσιάζεται ως "πατριωτικός". Συχνά δε, ο τίτλος αυτών των δημοσιευμάτων εμπεριέχει την λέξη "αντιπληροφόρηση" και η ίδια η Google παρουσιάζει την εθνικιστική αρθρογραφία τους με την αναζήτηση του λήμματος "εγκλήματα ΚΚΕ".

Ας περάσουμε λοιπόν στην διευκρίνηση του τι είναι τι στο φωτογραφικό υλικό των "κομμουνιστικών εγκλημάτων" προσπαθώντας να αποδόσουμε ιστορική δικαιοσύνη τόσο στον χώρο του ΚΚΕ και της αριστεράς όσο και στα θύματα που εικονίζονται παρακάτω.


Εικόνα 1η και 2η




Πρόκειται για τα σώματα των νεκρών ανταρτών του ΔΣΕ που έπεσαν στη μάχη της Φλώρινας και όχι για νεκρούς των Δεκεμβριανών ή άλλων "σφαγών". Τα κορμιά των περίπου 600 μαχητών του ΔΣΕ συγκεντρώθηκαν με μπουλντόζες σε τοποθεσία έξω από την πόλη όπου τραβήχτηκαν οι παραπάνω προπαγανδιστικές φωτογραφίες από τον αστικό τύπο της εποχής. Αργότερα τα σώματα τάφηκαν μαζικά στο ίδιο σημείο. Σήμερα η έκταση ανοίκει στο ΚΚΕ, το οποίο την αγόρασε ώστε να μπορέσει να στηθεί ένα μνημείο στον τάφο των μαχητών. Το μνημείο έχει βανδαλιστεί πολλές φορές, πιθανότατα από νεοναζί της περιοχής. Η φωτογραφίες αυτές βρίσκονται και στον ιστότοπο www.corbis.com, όπου πωλούνται με τα πνευματικά τους δικαιώματα. 


Εικόνα 3η



Η παραπάνω φωτογραφία εικονίζει την ταφή δύο στρατιωτών ή χωροφυλάκων. Ο κοντινότερος εικονιζόμενος στο φέρετρο φάινεται ότι φορά την χαρακτηριστική χλαίνη ψύχους (παλτό) των στρατιωτών του Εθνικού Στρατού και της Χωροφυλακής. Πιθανότατα λοιπόν δεν πρόκειται για "άγρια δολοφονία" αλλά για ταφή πεσόντων. Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε αρχικά στην εφημερίδα "Ακρόπολις" και πιθανότατα αφορά σύγκρουση τακτικών κυβερνητικών δυνάμεων με αντάρτες του ΔΣΕ.


Εικόνα 4η 




Οι "σφαγιασθέντες" της φωτογραφίας είναι οι νεκροί του 43ου Τάγματος Εθνοφυλακής Εδέσσης που σκοτώθηκαν κατά τη μάχη της Έδεσσας από τον ΔΣΕ τον Δεκέμβριο του 1949. Στην φωτογραφία εικονίζονται και στρατιωτικοί επιτελείς που διενεργούν αναγνώριση νεκρών. Η φωτογραφία ανοίκει στο φωτογραφικό αρχείο του Πολεμικού Μουσείου και έχει τιτλοφορηθεί υπό αυτά ακριβώς τα στοιχεία. 


Εικόνες 5η- 6η -7η -8η -9η


Νεκροί των Δεκεμβριανών σε λαικό προσκύνημα μέσα στο νεκροτομείο του Περιστερίου

Εκταφή για την έκθεση Σιτρίν πτωμάτων χωροφυλάκων

Εκταφή για την έκθεση Σιτρίν σε νταμάρι στο Αιγάλεω


Αναγνώριση νεκρών των Δεκεμβριανών μετά από εκταφή για την έκθεση Σιτρίν.

Εκταφή για την έκθεση Σιτρίν σε νταμάρι στο Αιγάλεω

Οι παραπάνω φωτογραφίες ανοίκουν σε μια σειρά φωτογραφιών που τραβήχτηκε από το επιτελείο του βρετανού Γουόλτερ Σιτρίν μετά τα Δεκεμβριανά και κατόπιν διαδοχικών εκταφών σε διάφορα σημεία της Αθήνας. Η επιτροπή Σιτρίν, που κατάληξε και στην ομώνυμη ιατροδικαστική έκθεση έφθασε στην Ελλάδα από τη Μεγάλη Βρετανία για να αμαυρώσει τον αγώνα του ελληνικού λαού και των δημοκρατικών δυνάμεων το Δεκέμβρη του 1944. Η παραχάραξη ξεκίνησε με τις μαζικές εκταφές και τη μεταφορά των νεκρών στο νεκροτομείο Περιστερίου όπου τα σώματα κατακρεουργήθηκαν και βαφτίστηκαν όπως συνέφερε την αγγλόδουλη κυβέρνηση της εποχής. Για την έκθεση Σιτρίν και την παραχάραξη της ιστορίας πληρέστερα μπορεί ο αναγνώστης να διαβάσει στο παρακάτω άρθρο ενός εξαιρετικού και πολιτικά αστράτευτου ιστοτόπου: http://metwpoistorias.blogspot.gr/2010/01/blog-post_10.html


Εικόνα 10η



Η πασίγνωστη από την έρευνα της Πολιτιστικής Εταιρείας "Φωτογραφίζοντας" εικόνα του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών. Σε αυτή εικονίζονται δύο χωροφύλακες να παρατηρούν ομαδικό τάφο. Η φωτογραφία παρά το γεγονός ότι έχει τιτλοφορηθεί ως "Νεκροί υπό των κομμουνιστών κατά τα Δεκεμβριανά", μπορεί να εντοπιστεί και στο βιβλίο της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας του 1945 με τίτλο: "Αι θυσίαι της Ελλάδος κατά των Β' Παγκόσμιο Πόλεμο". Η εν λόγω φωτογραφία φέρει την λεζάντα "ομαδικός τάφος νεκρών υπό τους κατακτητές". 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου