"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

Νέλσον Μαντέλα 1918 - 2013

Παγκόσμια συγκίνηση προκαλεί η είδηση θανάτου του 95χρονου πρώην ηγέτη της Νότιας Αφρικής και αγωνιστή κατά του ρατσιστικού καθεστώτος του Απαρτχάιντ, Νέλσον Μαντέλα, αργά χτες βράδυ, στο σπίτι του στο Γιοχάνεσμπουργκ, μετά από πολύμηνη μάχη με λοίμωξη του αναπνευστικού.
Ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος Τζέικομπ Ζούμα ανακοίνωσε τη θλιβερή είδηση σε έκτακτο τηλεοπτικό διάγγελμα σημειώνοντας πως «το έθνος έχασε το σημαντικότερο τέκνο του», έναν μοναδικό άνθρωπο «που πάνω από όλους ενσάρκωσε τις ελπίδες του για ειρήνη και συμφιλίωση». Ο Ζούμα έκανε μνεία στον άοκνο αγώνα του πρώην ηγέτη του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ΑΝC) και πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου της Ν. Αφρικής, εκφράζοντας εκ μέρους του νοτιοαφρικανικού λαού ευγνωμοσύνη «διότι θυσίασε πολλά για να είναι ελεύθερος ο λαός μας».

Ο Νέλσον Μαντέλα δεν ήταν μόνο ο πρώτος πρόεδρος που εξελέγη στη Νότια Αφρική κατά τη διεξαγωγή των πρώτων ελεύθερων, δημοκρατικών, πολυφυλετικών και πολυκομματικών εκλογών του 1994. Ηταν ένα ζωντανό σύμβολο του πολύχρονου αγώνα του νοτιοαφρικανικού λαού κατά του στυγνού ρατσιστικού καθεστώτος Απαρτχάιντ.

Γεννήθηκε στις 18 Ιούλη 1918 στο Τρανσκέι της Ν. Αφρικής και αποφοίτησε από τη Νομική του πανεπιστημίου Witwatersrand για να ενταχθεί δυναμικά στο πλευρό του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ΑΝC) το 1944. Σύμφωνα με τον Βρετανό πανεπιστημιακό ιστορικό Στέφεν Ελις, που επικαλείται στοιχεία από μυστικές συναντήσεις στελεχών του Νοτιοαφρικανικού Κομμουνιστικού Κόμματος (SACP), ο Νέλσον Μαντέλα ήταν μέλος του Νοτιοαφρικανικού ΚΚ ήδη από τη δεκαετία του '60.

Το 1960 το ANC κηρύσσεται παράνομο από το ρατσιστικό καθεστώς των Αφρικάνερς, γεγονός που ατσαλώνει τη θέληση του Μαντέλα για κλιμάκωση του απελευθερωτικού αγώνα. Στις 12 Ιούνη 1964 μαζί με άλλους επτά συναγωνιστές καταδικάζεται σε ισόβια και στέλνεται στις φυλακές του νησιού Ρόμπεν, όπου μένει ως το 1982 οπότε μεταφέρεται στις φυλακές του Πόλσμουρ μέχρι τις 11/2/90 καθώς απελευθερώνεται με απόφαση του τότε προέδρου Φρεντερίκ Ντε Κλερκ, εξαιτίας ώριμων πολιτικών εξελίξεων.

Το Δεκέμβρη του 1993 βραβεύτηκε από κοινού με τον Φρεντερίκ Ντε Κλερκ με το Νόμπελ Ειρήνης.
Η ανάδειξή του στον προεδρικό θώκο το 1994 φούντωσε τις ελπίδες του νοτιοαφρικανικού λαού για ουσιαστική αλλαγή στη βελτίωση της ζωής του που ως τότε ταλανιζόταν από το ρατσισμό, ακραία φτώχεια, κοινωνικο-οικονομικές ανισότητες, πραγματικότητα που συνεχίζει να υφίσταται.

Ο Νέλσον Μαντέλα αποσύρθηκε από το δημόσιο βίο το 2004.

Εδώ και χρόνια υπέφερε από σοβαρά προβλήματα υγείας, που τον ταλαιπώρησαν έως και τις τελευταίες μέρες της πολυτάραχης ζωής του.


Νέλσον Μαντέλα και Φιντέλ Κάστρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου