"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

Η υπόθεση της Χασιάς

Επτά νεαροί αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης από το Περιστέρι Αθήνας, οι Διαμαντής, Αντώνης Μάρκου, Σπύρος Κονδύλης, Κώστας Κοπανάς, Κ. Κοντοβάγγελος, Γιάννης Πολυκράτης και Ηλίας Τσατσούρας (14 ετών) ξεκίνησαν στα μέσα του 1947 με κομματική εντολή την συγκρότηση αντάρτικης ομάδας.

Πρώτη τους έξοδος από την πόλη έγινε στο ύψωμα της Χασιάς στην Πάρνηθα. Στο βουνό γνώριζαν την ύπαρξη μιας μικρής σπηλιάς που χρησιμοποιούνταν και από τον ΕΛΑΣ στα χρόνια της Κατοχής. Μερικές ημέρες μετά συναντήθηκαν με έναν βοσκό στον οποίο ζήτησαν λίγο νερό. Εκείνος επιστρέφοντας στην Αθήνα τους κατέδωσε στη χωροφυλακή.

Μερικές ώρες μετά ο βοσκός επέστρεψε με μια μεγάλη ομάδα χωροφυλάκων και υπέδειξε την κρυψώνα των επτά. Από τους επτά μονάχα οι δύο μεγαλύτεροι (Κοπανάς και Κονδύλης) κρατούσαν περίστροφα. Ο Σπύρος Κονδύλης που κατά την Κατοχή είχε διατελέσει γραμματέας της Αυτοάμυνας Περιστερίου, θέση που κράτησε και το 1946, παρέδωσε τα όπλα του λέγοντας. "Βλέπουμε ότι είστε περισσότεροι και εξοπλισμένοι, δεν θα προβάλλουμε αντίσταση, δεν έχετε δικαίωμα να μας κακομεταχειριστείτε." Μετά τη σύλληψή τους, οι επτά οδηγούνται τον Οκτώβρη του 1947 στο στρατοδικείο. Ο βασιλικός επίτροπος στρατηγός Αγγελινός εφαρμόζει τα νέα έκτακτα μέτρα. Παρότι παιδιά οι περισσότεροι κάτω από είκοσι χρονών δικάστηκαν τρεις φορές σε θάνατο. Οι τέσσερις από τους συλληφθέντες: Διαμαντής, Κονδύλης, Κοπανάς και Πολυκράτης εκτελέστηκαν στις 29 Οκτώβρη του 1947 στη Μάντρα της Καισαριανής, που μετά τους Ναζί και τους Ταγματασφαλίτες, χρησιμοποιούνταν και από τις μοναρχοφασιστικές κυβερνήσεις του Εμφυλίου. Οι άλλοι τρεις μετά από την αναστολή της ποινής τους οδηγήθηκαν σε φυλακές και εξορίες πολλών ετών.

Η υπόθεση της Χασιάς διογκώθηκε σε απίστευτα σημεία από τον αστικό τύπο. Η Ακρόπολις κάνει λόγο για δεκάδες οπλισμένους αντάρτες ενώ το Εμπρός μιλά για κατασκόπους της Βουλγαρίας. Η προβολή του περιστατικού με αυτόν τον τρόπο έγινε σκόπιμα αφού για πρώτη φορά ξεκίνησαν να εφαρμόζονται στην Αθήνα τα έκτακτα μέτρα γενικής ασφάλειας που ως τότε εφαρμόζονταν μόνο στην επαρχία. Μαζί με την εκτέλεση των αγωνιστών της Χασιάς, εκτελούνται στις 17 Οκτώβρη ακόμα έντεκα αγωνιστές στη Θεσσαλονίκη και το Κιλκίς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου