"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

Σπάνιο φωτογραφικό ντοκουμέντο της Κατοχής



Το σπανιότατο αυτό φωτογραφικό ντοκουμέντο που εικονίζει αντάρτες του ΕΛΑΣ με αιχμαλώτους Γερμανούς στρατιώτες, βρίσκεται σήμερα στο Αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών στο Βερολίνο. Περιέχει όμως μια εντυπωσιακή ιστορία. 

Το 1943 στην Πελοπόννησο και συγκεκριμένα στην περιοχή Αιγιάλης και Καλαβρύτων βρίσκονται τρία αντάρτικα σώματα του ΕΛΑΣ. Το πρώτο, υπό τον Βλάση Ανδρικόπουλο έχει δύναμη 200-300 ανδρών, το δεύτερο, υπό τον καπετάνιο Δημήτρη Μίχο 400-500 άνδρες και το τρίτο, με έδρα στα Μαζέικα και επικεφαλής τον γνωστό καπετάνιο Πελοπίδα 500 άνδρες. 

Ο λοχαγός Χανς Σόμπερ, επικεφαλής λόχου 100 ανδρών στις 16-17 Οκτωβρίου, δέχθηκε την εντολή να ανιχνεύσει την περιοχή γύρω από τα Καλάβρυτα με σκοπό τον έλεγχο του οδικού συστήματος. Ο ελαφρύς εξοπλισμός των ανδρών του θα αποδειχθεί μοιραίος καθώς φθάνοντας στο όρος Κερπίνη θα δεχθεί σαρωτική επίθεση από συνδυασμένες δυνάμεις του ΕΛΑΣ. Ο Σόμπερ που δεν είχε στη διάθεσή του ούτε ασύρματο για να καλέσει σε ενισχύσεις, θα ηττηθεί και θα παραδοθεί στους αντάρτες. 

Η μάχη αυτή θα μείνει γνωστή ως μάχη των Ρογών-Κερπίνης και θα έχει ως αποτέλεσμά της την αιχμαλωσία 81 Γερμανών οπλιτών. 

Η αντίδραση των Γερμανών θα υπάρξει σκληρή. Στις 22 του ίδιου μήνα δίνεται εντολή για μαζικές εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στην περιοχή της Καλαμάτας, της Μεγαλόπολης, της Σπάρτης, της Τρίπολης και της Πάτρας. Συλλαμβάνονται 1.100 Έλληνες πολίτες στην Καλαμάτα, 270 στη Σπάρτη, 1500 στην Πάτρα και στην Τρίπολη εκτελούνται 18 κομμουνιστές. Στην Καλαμάτα στις 22 Νοεμβρίου θα εκτελεστούν ακόμα 22 κομμουνιστές κρατούμενοι. 

Οι Γερμανοί κρατούμενοι δεν γνωρίζουν όμως τέτοια σκληρότητα. Μεταφέρονται αρχικά στα Μαζέικα, έδρα του ΕΛΑΣ, ενώ τρεις από αυτούς που έχουν τραυματιστεί νοσηλεύονται στο νοσοκομείο των Καλαβρύτων. Ο ΕΛΑΣ επιχειρεί διαπραγματεύσεις για ανταλλαγή αιχμαλώτων. Καμιά από τις προσπάθειες του Μίχου, διοικητή του ΕΛΑΣ ΒΑ Πελοποννήσου δεν θα καρποφορήσει...

Την αντεπίθεση των Γερμανών αναλαμβάνει ο Λε Σουίρ. Οι Γερμανοί ξεκινούν για την απελευθέρωση των ομήρων τους μια επιχείρηση μαμούθ σε όλη την περιοχή των Καλαβρύτων. 

Ο ΕΛΑΣ στις 7 Δεκεμβρίου θα αποφασίσει την εκτέλεση των 78 Γερμανών ομήρων. Η εκτέλεση γίνεται στη θέση Μαγέρου, έξω από τον οικισμό Μάζι. Γλιτώνουν μόνο δύο, ένας Αυστριακός κι ένας Αλσατός. Οι λόγοι για την απόφαση αυτή του ΕΛΑΣ είναι δύο: 

  1. Οι Γερμανοί ήδη έχουν ξεκινήσει όργιο αντιποίνων ενάντια στον ντόπιο πληθυσμό, ατμόσφαιρα που δυναμιτίζει όποιες προσπάθειες έγιναν για ανταλλαγή αιχμαλώτων. (Ένα από τα αιτήματα του ΕΛΑΣ ήταν να σταματήσουν τα αντίποινα στον άμαχο πληθυσμό.)
  2. Ο ΕΛΑΣ αναμένει μια μεγάλη επιχείρηση των Γερμανών στην περιοχή και 78 αιχμάλωτοι δεν αποτελούν εύκολη υπόθεση σε μια επιχείρηση διαρκών μετακινήσεων. 

Στις 8 Δεκεμβρίου το απόσπασμα μάχης Γκνας του Λε Σουίρ, πληροφορείται την εκτέλεση των ομήρων. Δίδεται αμέσως η εντολή για άμεσα αντίποινα με γενική εκτέλεση του ανδρικού πληθυσμού και πυρπόληση όλων των χωριών της περιοχής. 

Στις 9 Δεκεμβρίου, ο γερμανικός στρατός μπαίνει στα Καλάβρυτα. 

Στις 13 Δεκεμβρίου ξεκινά η μοιραία διαλογή. Σύντομα τα Καλάβρυτα θα καούν...

Η φωτογραφία που σας παρουσιάσαμε εικονίζει τους Γερμανούς αιχμαλώτους που αργότερα εκτελέστηκαν από τον ΕΛΑΣ. Πιθανότατα έχει ληφθεί στα Μαζέικα, όπου έμειναν σε καλές συνθήκες για περίπου 9 εβδομάδες. Στην φωτογραφία βρίσκονται και άνδρες και στελέχη του ΕΛΑΣ με όπλα, αλλά και πολιτικοί παράγοντες του ΕΑΜ. Οι αντάρτες φαίνονται ντυμένοι με παλτά, ενώ οι Γερμανοί με ελαφρύτερα ρούχα, πράγμα που επιβεβαιώνει ότι πιθανότατα είναι ακόμα Φθινόπωρο. 

Η φωτογραφία έχει σημείωση που έχει σβηστεί με μελάνι και δεν είναι δυνατόν να αναγνωσθεί. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου