"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

Πάλαιρος Αιτωλοακαρνανίας: Ένας μικρός ιστορικός θησαυρός


Ο Κόκκινος Φάκελος επισκέφθηκε το όμορφο χωριό Πάλαιρο, γνωστή και ως Ζαβέρδα, στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας. 

Εκτός από τις όμορφες παραλίες της και τον γραφικό της περίπατο, η Πάλαιρος κρύβει και έναν μικρό ιστορικό θησαυρό μέσα στην πλούσια ιστορίας της. Στο αρχοντικό Ράγγου, που δεσπόζει στην πρόσοψή της, οι ιδιοκτήτες του έχουν την καλοσύνη να μας ξεναγήσουν. Εκτός από τον υπέροχα διατηρημένο διάκοσμο του αρχοντικού (όλα με το μεράκι και τα έξοδα των ιδιοκτητών), που διατηρεί το χρώμα μιας άλλης εποχής, πληροφορούμαστε ότι το κτίριο ήταν αρχηγείο του ΕΟΕΑ-ΕΔΕΣ κατά την περίοδο της Κατοχής.

Η παρουσία του ΕΔΕΣ έχει αφήσει τα ίχνη της στα υπόγεια του κτιρίου με τη μορφή ιστορικών επιγραφών (historical graffiti). Ζητάμε να τα δούμε και οι ένοικοι με χαρά σας επιτρέπουν να τα φωτογραφίσουμε. Μερικά από αυτά παρουσιάζουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον...Με χαρά σας παραθέτουμε το υλικό: 

Το αρχοντικό Ράγγου

Αναγράφεται: Να γαμήσο το μουνη από όλες της σηναγονήστριες. Προφανώς αναφέρεται στις αντάρτισσες του ΕΛΑΣ, ενδεικτικό της πολιτικής πόλωσης της εποχής.

Αναγράφεται: ΕΚΑΛΣ (?) ΕΠΟΝ

Αναγράφεται: ΖΗΤΟ ΤΟ ΕΔΕΣ





1 σχόλιο:

  1. Πιστεύουμε ότι στη δεύτερη στη σειρά επιγραφή το σωστό είναι: ΕΛ(Λ)ΑΣ, ΕΠΟΝ και υπογραφή Ανδρέας Δάγλας Τριαντάφυλος.

    Πληροφορεί στο Meganisi Times ο Μεγανησιώτης φαρμακοποιός και συγγραφέας Παναγιώτης Κονιδάρης που έψαξε το θέμα σε σχέση με τη δεύτερη στη σειρά επιγραφή:

    «Η έρευνά μας ήταν φυσικά σύντομη, αφού το «Τριαντάφυλλος» παραπέμπει σε «του Τριαντάφυλλου» και φυσικά δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από τον μπάρμπα Αντρέα Δάγλα, γνωστό στους παλιότερους με το παρατσούκλι «Κακάκιας», πατέρας του Πανογιώργου και παππούς του σημερινού δημοτικού συμβούλου με το ίδιο όνομα.

    Ο ίδιος τον πρόλαβα σε μεγάλη ηλικία (πέθανε σε βαθιά γεράματα) και θυμάμαι ακόμα την μανία του για τον φιλοτελισμό. Παρεμπιπτόντως η συλλογή του γραμματοσήμων που αριθμούσε πολλές χιλιάδες και η οποία έχει θαρρώ φυλαχτεί από την οικογένειά του, θα πρέπει να έχει μεγάλο ενδιαφέρον αν όχι και αξία σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή