"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

Δολοφονία Κουμή - Κανελλοπούλου

Ενώ πλησιάζει η έβδομη επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, η επάνοδος της χώρας στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ (Οχτώβρης 1980), καθώς και η έναρξη διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ για την ανανέωση της συμφωνίας παραμονής των αμερικάνικων βάσεων, έχουν φουντώσει τα αντιμπεριαλιστικά-αντιαμερικάνικα αισθήματα του λαού και της νεολαίας. 

Η κυβέρνηση Ράλλη αποφασίζει να απαγορεύσει την πραγματοποίηση της πορείας μέχρι την αμερικάνικη πρεσβεία για την αποφυγή τυχόν "επεισοδίων", και η ΕΦΕΕ σπεύδει να συμμορφωθεί με την απαγόρευση περιορίζοντας την πορεία μέχρι τη Βουλή, ενώ οι παρατάξεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς καλούν το λαό και τη νεολαία να σπάσει την απαγόρευση και να πορευθεί μέχρι την πρεσβεία. 

Στις 17 Νοέμβρη όλα τα αντιπολιτευόμενα κόμματα πορεύονται μέχρι τη Βουλή όπου διαλύονται ησύχως, ενώ "περιφρουρούν" την πορεία. 

Μπλοκ της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς συγκρούονται με ΜΑΤ και φτάνουν μέχρι τη Βουλή.
Στη συνέχεια οι συγκρούσεις συνεχίζονται και ο αστυνομικός κλοιός σπάει  για να συνεχίσει η πορεία στην πρεσβεία.

Ακολουθεί επίθεση των ΜΑΤ  μαζί με αστυνομικές αύρες για να διαλύθει η διαδήλωση. Οι διαδηλωτές επιμένουν και οι συγκρούσεις διαρκούν επί ώρες, με τις δυνάμεις καταστολής να χτυπούν με δολοφονική μανία τους διαδηλωτές, χρησιμοποιώντας ακόμα και όπλα. 

Ο απολογισμός είναι πάνω από 150 τραυματίες διαδηλωτές –οι δύο από σφαίρες– και δύο νεκροί. 

Η εικοσάχρονη εργάτρια Σταματίνα Κανελλοπούλου και ο κύπριος φοιτητής Ιάκωβος Κουμής. 

Η κυβέρνηση υπεραμύνεται της αστυνομικής επίθεσης καταγγέλλοντας εξοκοινοβουλευτικούς εξτρεμιστικούς πυρήνες.

Η 20χρονη εργάτρια Σταματία Κανελλοπούλου βρέθηκε πεσμένη σε πεζοδρόμιο της οδού Πανεπιστημίου χτυπημένη άσχημα από αστυνομικά γκλομπ. Μεταφέρθηκε αναίσθητη στο «Ιπποκράτειο» όπου άφησε την τελευταία της πνοή, προτού οι γιατροί της προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες.

Ο 26χρονος Κύπριος φοιτητής της Νομικής Ιάκωβος Κουμής βρέθηκε στην Πλατεία Συντάγματος με βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις από γκλομπ (από σφαίρα αστυνομικού περιστρόφου υποστηρίζουν άλλοι), διακομίστηκε στο «Λαϊκό» και άφησε την τελευταία του πνοή λίγες μέρες αργότερα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου