"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Γιάννης Κατσικόπουλος- Ο ηρωικός "Βελιάς"


Ο ήρωας του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ Γιάννης Κατσικόπουλος, δικηγόρος στο επάγγελμα γεννήθηκε στα Καλάβρυτα υπήρξε ικανός και δραστήριος οργανωτής και καθοδηγητής του ΚΚΕ, του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ.

Το 1943 εντάχθηκε στον ΕΛΑΣ στην ομάδα του Γερο-Μίχου. Όταν συγκροτήθηκε το 12ο Σύνταγμα, τοποθετήθηκε πολιτικός επίτροπος στο Τάγμα Καλαβρύτων με διοικητή τον αξιωματικό Αεροπορίας Αλέκο Παναγούλια (Σολιώτη) από τα Σουδενά και καπετάνιο τον Δήμο. 

Κατά την περίοδο του Εμφυλίου, ο Γιάννης Κατσικόπουλος υπήρξε πολιτικός επίτροπος του ΔΣΕ στην περιοχή του Χελμού και Μαινάλου και έλαβε μέρος με επιτυχία σε πολλές μάχες και ενέδρες του ΔΣΕ Πελοποννήσου. 

Στις 10 Απριλίου του 1949, μια εξαμελής ομάδα ανταρτών με επικεφαλής της τον Γιάννη Κατσικόπουλο επιχειρεί να κινηθεί από τον Χελμό προς το δυτικό Μαίναλο προκειμένου να ενωθεί με τμήματα του εκεί Αρχηγείου ή με τη διοίκηση της 3ης Μεραρχίας του ΔΣΕ. Στην Χελωνοσπηλιά όμως, κοντά στις πηγές του Λάδωνα ποταμού, συγκρούστηκε με τον εχθρό και διαλύθηκε, αφού έδωσε μαζί του δίωρη σκληρή μάχη με στρατιώτες του Εθνικού Στρατού και ΛΟΚ. Δύο μαχητές και μια μαχήτρια της ομάδας αιχμαλωτίζονται ενώ έβαλαν μόνοι τους τέλος στη ζωή τους ο Γιάννης Κατσικόπουλος και δύο ακόμα σύντροφοί του, οι Σπήλιος Τεμπέλης (δάσκαλος) και Στάυρος Ντεκάκος. 

Το σώμα του Γιάννη Κατσικόπουλου μεταφέρθηκε στα Καλάβρυτα, την ίδια ακριβώς ημέρα που τη μαρτυρική πόλη επισκέπτονταν ο Παύλος Γκλίκσμπουργκ και η συνοδεία του. Στην αρχή το ηρωικό σώμα του Κατσικόπουλου εκτέθηκε σε κοινή θέα για την τρομοκράτηση των πολιτών στην πλατεία των Καλαβρύτων. Τέλος ενταφιάστηκε έξω από το νεκροταφείο με τη φροντίδα συγγενών του- ενώ η τοπική εκκλησία αρνήθηκε μέχρι τέλους να τελέσει λειτουργία για την ταφή, με το πρόσχημα ότι είναι αυτόχειρας. 

Φωτογραφίες

Γιάννης Κατσικόπουλος Βελιάς με τον μπερέ του καπετάνιου του ΕΛΑΣ - Πηγή ΙΑΚ

Ομάδα ανταρτών του ΕΛΑΣ Καλαβρύτων στη μέση όρθιος ο Γιάννης Κατσικόπουλος - Πηγή ΙΑΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου