"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

10 ημέρες από τα εγκαίνια του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Καισαριανής



Δελτίο Τύπου


Από την πρώτη μέρα λειτουργίας του, το Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, υποδέχτηκε εκατοντάδες επισκέπτες απ’ όλες τις γειτονιές της Αθήνας και ακόμα παραπέρα, αποδεικνύοντας έμπρακτα την ορθότητα της επιλογής της Δημοτικής Αρχής να προχωρήσει χωρίς αναβολές στην υλοποίηση ενός ομόθυμου στόχου του Καισαριανιώτικου λαού και όχι μόνο.

Αποκτά έτσι στην πόλη μας μια μόνιμη στέγη η προσπάθεια να υπερασπιστούμε την ιστορική αλήθεια, να προβάλουμε τα διδάγματα από την ηρωική πάλη των λαών για μια κοινωνία χωρίς πια φασισμό και ιμπεριαλιστικούς πολέμους, χωρίς πια φτώχια και ανεργία, κρίσεις και εκμετάλλευση. Μια στέγη που θα μπορεί να συσσωρεύσει τη μνήμη των παλαιότερων και  να αποτελέσει πηγή συμπερασμάτων για τους νεότερους, στον αγώνα για μια ζωή που ανταποκρίνεται στις σημερινές μας ανάγκες.

Μέσα στις λίγες αυτές μέρες ξεναγήθηκαν ομάδες από διάφορους φορείς, μεταξύ αυτών και ομάδα από το μαρτυρικό Δίστομο, ενώ εντυπωσιακή είναι η καθημερινή επίσκεψη νέων ανθρώπων. Δεν είναι λίγες οι στιγμές έντονης συγκίνησης που ακολουθούν τις επισκέψεις επιζώντων της ηρωικής γενιάς της Εθνικής Αντίστασης, όπως του 99χρονου Καισαριανιώτη που λύγισε μπροστά στα εκθέματα.

Αξιοσημείωτη είναι και η ροή συγκέντρωσης πρωτότυπου υλικού και ντοκουμέντων της εποχής που συνεχίζεται και θα συμπληρώσει σύντομα το εκθεσιακό υλικό, απόδειξη της εμπιστοσύνης του κόσμου στο νέο Μουσείο της πόλης μας.

Η προσπάθεια αυτή δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς την πολύπλευρη συμμετοχή δεκάδων συμπολιτών μας αλλά και λαϊκών φορέων, που μήνες τώρα, εθελοντικά και ακούραστα συνέβαλαν για να γίνει το Μουσείο πραγματικότητα.

Χάρη σε αυτή τη συμβολή, έγινε εφικτό να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες δυσκολίες που ενείχε αυτή η προσπάθεια, η οικονομική στενότητα του Δήμου, η απροθυμία των αρμόδιων κρατικών οργάνων να συμβάλουν ουσιαστικά μέχρι σήμερα, αλλά και κάποιες ισχνές μειοψηφίες που για αλλότριους σκοπούς θέλησαν να αμαυρώσουν, να υποτιμήσουν ή και να ακυρώσουν τα εγκαίνια του Μουσείου.

Ξεχωριστά θέτουμε σε γνώση του λαού της πόλης ότι όλο το διάστημα των εργασιών στο Μουσείο, τα συνεργεία των εργαζομένων και οι υπεύθυνοι Δημοτικοί Σύμβουλοι βρήκαν απέναντί τους ομάδες που έχουν μετατρέψει το χώρο του Σκοπευτηρίου σε χώρο διακίνησης ναρκωτικών ουσιών. Με επιθέσεις και προπηλακισμούς, επιχείρησαν να τρομοκρατήσουν και να βάλουν εμπόδια, καθώς η λειτουργία του Μουσείου τους "χάλαγε τη δουλεία".

Σημειώνουμε επίσης ότι λίγες ώρες πριν τα εγκαίνια του Μουσείου στις 9 Μάη εκδηλώθηκε πυρκαγιά, η οποία ξεκίνησε και εξαπλώθηκε μέσα στο χώρο που χρησιμοποιεί για γραφεία της η Σκοπευτική Εταιρία. Για την κατάσβεσή της  κινητοποιήθηκε άμεσα όχημα της Εθελοντικής Δασοπροστασίας του Δήμου, καθώς και εργαζόμενοι στο χώρο του Μουσείου, πριν σπεύσει στο χώρο η  Πυροσβεστική Υπηρεσία. Από τις πρώτες εικόνες που αντικρίσαμε μετά την κατάσβεση, διαπιστώσαμε ότι πρόκειται για ένα κτίριο, που δε βεβηλώνει μόνο με τη παρουσία του τον ιερό χώρο του Σκοπευτηρίου, αλλά αποτελεί χωρίς υπερβολή μπαρουταποθήκη, καθώς στο εσωτερικό του φυλάσσεται οπλισμός και στον ανοιχτό στόχο έχουν αφεθεί να αναπτυχθούν ψηλά ξερά χορτάρια. Διευρυμένα τμήματά του είναι εγκαταλελειμμένα, έχουν καταρρεύσει και αποτελούν εστία μόλυνσης. Μέσα στο χώρο αυτό δεν υπήρχε ούτε ένα μέσο πυρόσβεσης (πυροσβεστήρας, κρουνός κ.λπ.), ενώ ο φερόμενος ως φύλακας δεν φαινόταν να έχει οποιαδήποτε γνώση για την αντιμετώπιση αντίστοιχων περιστατικών.

Ως Δημοτική αρχή θεωρούμε ότι το περιστατικό δεν ήταν τυχαίο και άσχετο με τα εγκαίνια του Μουσείου και ζητήσαμε από την Πυροσβεστική και το Αστυνομικό Τμήμα να προχωρήσει σε προανακριτική έρευνα για τα αίτια του εμπρησμού.

Σε κάθε περίπτωση, καλούμε το λαό της πόλης να είναι σε επιφυλακή για την προάσπιση της λαϊκής περιουσίας και την περιφρούρηση του ιερού χώρου του Σκοπευτηρίου.

Και με αυτή την αφορμή αναδεικνύεται η ευθύνη που βαραίνει τη σημερινή Κυβέρνηση, όπως και όλες τις προηγούμενες, για την άμεση επίλυση του  προβλήματος με την οριστική απομάκρυνση της Σκοπευτικής Εταιρίας μέσα από το Σκοπευτήριο της Καισαριανής.

Ο λαός της Καισαριανής έχει αγωνιστεί για δεκαετίες για να μπορεί ο χώρος αυτός να αξιοποιηθεί για την ιστορική μνήμη και την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών του αναγκών. Ως δημοτική αρχή είμαστε αποφασισμένοι να υπηρετήσουμε αυτή την ανάγκη και να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να τον καταστρέφει ή να ασχημονεί πάνω του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου