"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 4 Μαΐου 2016

Μια ιστορική φωτογραφία


Το έτος είναι 1942 η επιχείρηση ενάντια στη Σοβιετική Ένωση έχει ήδη ξεκινήσει και ο γερμανικός στρατός μετρά νίκες. Η Μόσχα βομβαρδίζεται και το Λένινγκραντ βρίσκεται σε διαρκή πολιορκία μηνών. Παράλληλα τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και εξόντωσης βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία και δέχονται τους πρώτους σοβιετικούς αιχμαλώτους πολέμου. Η μεταχείρισή τους είναι φυσικά η αγριότερη. Ειδικές εντολές από τον ίδιο τον Χίτλερ απαιτούν την άμεση εκτέλεση κάθε πολιτικού επιτρόπου του Κόκκινου Στρατού και την "ειδική μεταχείριση" των στρατιωτών. Ο διάσημος μαθηματικός Μπέρναρντ Ράσελ, στο βιβλίο του "Η μάστιγα του αγκυλωτού σταυρού" καταγράφει λεπτομερώς τις φρικαλεότητες που οι σοβιετικοί αιχμάλωτοι υπέστησαν. 

Ο επικεφαλής των SS Heinrich Himmler, δεξί χέρι του Χίτλερ βρίσκεται σε περιοδεία των στρατοπέδων συγκέντρωσης. Επιθυμεί να διαπιστώσει ο ίδιος ότι οι εντολές του Φύρερ τηρούνται κατά γράμμα. Στο στρατόπεδο του Dachau, ο Himmler επιθυμεί να επισκεφθεί μερικούς σοβιετικούς αιχμαλώτους ο ίδιος. Εκεί τραβήχτηκε η παρακάτω φωτογραφία.


Ο Himmler επιθυμούσε προφανώς να δει ταπεινωμένους, εξαθλιωμένους και πλήρως υποταγμένους στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού. Ο πιο πάνω στρατιώτης δεν του ικανοποίησε την επιθυμία. Φαίνεται ξεκάθαρα και πίσω ακόμα από το σύρμα του στρατοπέδου το βλέμμα αποφασιστικότητας και αδιαφορίας που του δίνει. Τα στοιχεία του στρατιώτη αυτού, καθώς βέβαια και η μοίρα του, μας είναι άγνωστα.

3 σχόλια:

  1. Βρε Oberon,για τα 200 παλικάρια της Καισαριανής, που εκτελέστηκαν την Πρωτομαγιά, ούτε κουβέντα; Γράψε τουλάχιστον κάτι αύριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η φωτό που είναι η επιτομή της ιστορίας του μεγάλου πατριωτικού πόλεμου.
    Καλά κάνεις να μας την θυμίζεις.

    Δεν ξέρω εάν έχεις κάποιες παραπάνω πληροφορίες για αυτήν, αλλά αλλού διάβασα πως είναι τραβηγμένη σε στρατόπεδο αιχμαλώτων στο Μινσκ, τον Αύγουστο του 1941.
    Υ.Γ.
    Υπάρχει και μια επιχρωματισμένη εκδοχή της:
    http://4.bp.blogspot.com/-7GqCFIS7cTA/Uz1tDc4p_pI/AAAAAAAAA0U/8XA5bxNie7M/s1600/Himmler+and+a+prisoner+locked+in+a+staring+contest.jpg

    ΑπάντησηΔιαγραφή