"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 5 Μαΐου 2016

Ταγματάρχης Χωροφυλακής Αμβρόσιος Λενής: Μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη του παπα-Γιώργη Πυρουνάκη


Αναδημοσιεύουμε από το μπλογκ
https://xyzcontagion.wordpress.com/2016/04/21/amvrosios-lenis-pirounakis/


πάρχει ένα θολό μη διευκρινισμένο σημείο. Ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος Λενής, σύμφωνα με τη Wikipedia, «υπηρέτησε ως ιερέας της Ελληνικής Αστυνομίας από το έτος 1963 μέχρι το 1974». Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας «επί μία δεκαετία υπηρέτησε ως Πρεσβύτερος στο Σώμα της τότε Βασιλικής Χωροφυλακής, ως Ιεροκήρυκας του Σώματος». Και ο γνώστης των εκκλησιαστικών θεμάτων δημοσιογράφος Θωμάς Τσάτσης μας πληροφορεί:

«[…] Άλλωστε οφείλει τα πάντα ή σχεδόν τα πάντα στη θητεία του στη θρησκευτική υπηρεσία της χωροφυλακής, (ναι, ναι της χωροφυλακής!) στη διάρκεια της δικτατορίας. Παρέμεινε στη θέση αυτή από το 1968 έως το 1976. Είναι κάτι που καταγράφει και στο βιογραφικό του, χωρίς όμως να προσδιορίζει χρονικά την περίοδο που ήταν ‘προϊστάμενος’ της θρησκευτικής υπηρεσίας των χωροφυλάκων, υπηρεσία που σήμερα έχει μετονομαστεί σε Θρησκευτική Υπηρεσία της Αστυνομίας. Αυτό όμως είναι ένα άλλο ξεχωριστό κεφάλαιο».

Από ένα πολύ χρήσιμο βιβλίο, Γιάννης Γκίνης, ‘Ιεράρχες διάκονοι της χούντας‘, Α έκδοση 1978, Β’ έκδοση από τις εκδόσεις Βασδέκης, 1981, μαθαίνουμε τελικά ότι το επίσημο δελτίο της Εκκλησίας της Ελλάδος είχε γράψει τον Σεπτέμβριο του 1976, με αφορμή την χειροτονία του στην ανύπαρκτη Μητρόπολη Ταλαντίου, πως από ιεροκήρυξ είχε λάβει τον βαθμό του Μοιράρχου, και κατόπιν του Ταγματάρχου Χωροφυλακής:




Λόγω της επετείου της Εθνοσωτηρίου, μπορούμε να δούμε μερικά από όσα γράφει ο Γιάννης Γκίνης, πως λ.χ. συγκλονιζόταν ο τότε Αγιος Ταλαντίου, όχι από το πόσο είχαν υποφέρει τα θύματα των βασανιστηρίων της προσφιλούς του Χωροφυλακής, αλλά από τα «ατυχή συμβάντα εν τη ενασκήσει του υπερησιακών του καθήκοντος» που τους αμαύρωναν τον υπηρεσιακό τους φάκελο.





Ακόμη πιο εξοργιστικό είναι, όμως, το γεγονός πως ο Αμβρόσιος, που στο μεταξύ έχει εκλεγεί Καλαβρύτων καί Αιγιαλείας, καταθέτει το 1979 σαν ο κύριος μάρτυρας κατηγορίας εναντίον του σεμνού αγωνιστή παπά-Γιώργη Πυρουνάκη, τον οποίο κατηγορεί, όχι μόνο ότι «βλασφημεί κατά της Εκκλησίας», όχι μόνο ότι «είναι υβριστής Εκκλησίας και Επισκόπων», αλλά και ότι … «αιρετίζει» και ότι «διδάσκει αιρετικάς διδασκαλίας». Εδώ ολόκληρη η κατάθεση του χουντικού φίλου της ναζιστικής συμμορίας:




Πολλες φορές ο Αμβρόσιος βρήκε την ευκαιρία:

  • Να υμνήσει τη Χρυσή Αυγή και τα πρωτοπαλίκαρά της.
  • Να τους νουθετήσει, ώστε να μπορέσουν να εξελιχθούν σε «γλυκιά ελπίδα για τον απελπισμένο πια πολίτη» και «ήρεμη δύναμη στο σαπισμένο πια πολιτικό σύστημα».
  • Να ψέξει τον Μεσσηνίας Χρυσόστομο, που στηλίτευσε την εγκληματική δράση των νοσταλγών του χιτλερισμού.
  • Να μιλήσει για «προδοτικά ΜΜΕ».
  • Είχε χαρακτηρίσει τότε «πρότυπο ζωής» τον δολοφόνο του 20χρονου Μιχάλη Μυρογιάννη στο Πολυτεχνείο τον Νοέμβρη του 1973.


Δεν απαντά, όμως, ο δεσπότης ποιους από τους χιλιάδες δεσμώτες στα μπουντρούμια της Ασφάλειας επισκέφθηκε τα χρόνια της δικτατορίας, όταν ήταν ιεροκήρυκας της Βασιλικής Χωροφυλακής. Ποιους από τους εκατοντάδες φρικτά βασανισμένους θέλησε να συναντήσει;

Μπορεί κάποιος να θεωρήσει (για μια μόνο στιγμή) παρελθόν τα όσα υπέστησαν αναρίθμητοι άνθρωποι του Θεού τα χρόνια της χούντας. Αλλά και σήμερα, ποιον από τους εκατοντάδες γρονθοκοπημένους ή μαχαιρωμένους μετανάστες παρηγόρησε;



10 σχόλια:

  1. τωρα εξηγουντε ολα
    ..ανθρωπος που ασχοληται τοσο πολυ με τους νεοταξιτες της ψευτοαριστερας [συριζα] και που αντι για επιχειρηματα , παραθετει μονο καταρες , θα ηταν δυσκολο να ειχε διαφορετικο παρελθον.
    Καλη μετανοια να χει.
    Και ας τον πληροφορησει καποιος οτι η ηγεσια της ΧΑ [η οποια λειτουργει εντελως ιεραρχικα πραγμα σημαντικοτατο ] υπηρξε υμνητης του εωσφορου.
    Πιστευει ειτε δεν πιστευει καποιος σε αυτα δεν εχει σημασια.
    Σημασια εχει οτι καποιοι ''''ηγετες'''' υμνουν το κακο , απο τα νιατα τους και μαλιστα κατ εξακολουθηση [ σε ποιηματα και σε προλογους βιβλιων και στο περιοδικο της οργανωσεως] .
    Συνεπως δεν υπαρχει λογος να μην δωσουν εντολη πχ για να μαχαιρωθει καποιος ''''αντιπαλος''' ιδεολογικος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 1. Την περίοδο της Κατοχής στην περιοχή της Άμφισσας έδρασε ο περιβόητος Λενής, τρομοκράτης και συνεργάτης των κατακτητών. Δεν γνωρίζω αν έχει συγγενική σχέση με τον Αμβρόσιο Λενή -καθόλου παράξενο δεν θα ήταν, αν κάποιος γνωρίζει κάτι ας το αναφέρει- αλλά το σίγουρο είναι ότι έχουν σχέση κοινής νοοτροπίας. Παραθέτω τα αποσπάσματα που αναφέρονται στον Λενή (της κατοχικής περιόδου) από το τρίτομο αντιστασιακό χρονικό "ΑΝΤΑΡΤΗΣ στα Βουνά της Ρούμελης" του Νικηφόρου:

    Οι ομάδες του 5/42 που μείναν υπολείμματα ύστερα από τη διάλυση είχαν κατεβεί κοντά στην Άμφισσα και μερικά στοιχεία άρχισαν να φοβερίζουν τις οργανώσεις μας και τους γνωστούς εαμίτες στην ίδια την πόλη και στα γύρω τα χωριά που τα πατούσαν εύκολα ιταλοί και γερμανοί. Δεν τόκαναν όλοι αυτό αλλά δεν εμποδίζανε και τους έξαλλους να μην το κάνουν.
    Εξοργιστικός έγινε ένας Λενής. Είχε δικαστεί παληά σε θάνατο κι αυτός, τότε με τους δώδεκα στο Μαυρολιθάρι, αλλά έπεσε στη μέση ο Κατσίμπας και τον γλύτωσε, τούδωσε αναστολή ο Άρης. Κρατούμενος όμως ακόμα, τόσκασε από το κρατητήριο κι όταν έγινε το 5/42 κατατάχτηκε εκεί. Ήταν ένας άντρουκλας ψηλός, γερός, καλοκαμωμένος, αγριωπός. Από τη Σεγδίτσα. Και είχε από πριν ροπή στα όπλα και την ατίθαση ζωή. Τώρα άρχισε να πιάνει τους δικούς μας και τους ξυλοκοπούσε. Μια μέρα, πληροφορηθήκαμε, έπιασε δυο εργάτες εαμίτες στον ελαιώνα και τους χάραξε με το μαχαίρι τις γλώσσες. Εξαγριώθηκε ο κόσμος όλος με το θρασύ αυτόν. Φώναζαν οι αντάρτες: «Τι τους φυλάμε; Τι μας κρατάτε εδώ στην Κουκουβίστα κι ο Λενής να αλωνίζει;».
    Αποφασίσαμε και στείλαμε δυο διμοιρίες, μια στην Αγιαθυμιά κι άλλη μια στη Σεγδίτσα, μήπως μπορέσουν και τον βάλουν στο χέρι. Τους πήρε όμως είδηση αυτός και χάθηκε απ’ το πρόσωπο της γης. Πέρασαν λίγες μέρες και γύρισαν άπρακτες οι διμοιρίες. Καταλαβαίναμε ότι δεν ήταν εύκολο το ζήτημα που μπλέξαμε. Ο Λενής ήταν λύκος, είχε το ελεύθερο από ιταλούς και γερμανούς, έμπαινε όποτε ήθελε και κρυβόταν στην Άμφισσα. Ήταν έπειτα και οι διαταγές που μας δένανε τα χέρια. Και για τις δυο διμοιρίες που στείλαμε, ξεσήκωσε διαμαρτυρίες ο Ψαρρός και μας βάλανε τις φωνές από το Γενικό Στρατηγείο.

    Έτυχε ακριβώς σ’ αυτή την περίσταση και περνούσαν από την Κουκουβίστα ο Σιάντος κι ο Τιριμώκος. Ανεβαίνανε αθόρυβα για το Γενικό.
    Το Σιάντο πρώτη φορά τον γνώριζα και σχεδόν δεν τον πήρα είδηση στην αρχή ότι ήταν αυτός. Ο Τσιριμώκος ήταν πιο γνωστός σε μένα. Έκανε αμέσως εντύπωση η εύστοχη ευγλωττία του, ακόμα και στην πιο απλή συζήτηση.
    Κουβεντιάσαμε αυτή την κατάσταση για το Λενή και το 5/42. Ο Σιάντος μας είπε να στείλουμε τμήματα να πιάσουν όλα τα περάσματα της Γκιώνας και τα νερά της και να ειδοποιήσουμε τον Ψαρρό ότι δε θα φύγουμε πριν πιάσουμε το Λενή, ούτε θ’ αφίναμε τρόφιμα κι άλλον εφοδιασμό, να περάσουν για τη Γκιώνα. Η συμφωνία μας με τον Ψαρρό δεν καλύπτει και ανθρώπους σαν το Λενή, ούτε δίνει το δικαίωμα στο 5/42, να μαζεύει στις γραμμές του τέτοια στοιχεία.
    ― Ο Ψαρρός όμως – είπαμε στο Σιάντο – δηλώνει ότι το 5/42 δεν έχει καμμιά σχέση με το Λενή.
    ― Τόσο το καλλίτερο – είπε ο Σιάντος – να του ζητήσετε να το ανακοινώσει αυτό δημόσια και να συνεργαστεί μαζί μας να πιάσουμε το Λενή.
    Τα παραγγείλαμε όλα αυτά του Ψαρρού και ο Λενής χάθηκε, δεν ακουγόταν καμπόσον καιρό πουθενά." [Β΄ τόμος]
    (συνεχίζεται)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 2. (συνέχεια)
    "Πριν βραδυάσει ήρθαν σίγουρα νέα. Δυστυχώς οι δικοί μας είχαν υ-ποχωρήσει από το πρωί. Όλη τη νύχτα είχαν πάει καλά. Την κυρίεψαν όλη σχεδόν την Άμφισσα, εκτός από το Γυμνάσιο, τα δικαστήρια κι ένα-δυο κτίρια ακόμα στον πάτο στην πόλη. Αυτά όμως ήσαν και τα κυριώτερα στηρίγματα των γερμανών. Στο κυριεμένο μέρος υπήρχαν πολλά υλικά και σε μια μάντρα ως 50 αυτοκίνητα.
    ― Να βάλουμε φωτιά; – ρωτούσανε οι αντάρτες.
    ― Όχι, ρε! Τι φωτιά; – τους φώναζαν οι διοικητές τους – είναι δικά μας τώρα!
    Και μπορούσαν να τάχουν πάρει ως το πρωί. Και η μάχη συνεχιζόταν. Φάνηκε ότι οι δικοί μας δεν είχαν προετοιμαστεί όπως έπρεπε για οχυρωμένα εμπόδια (αυτό έπρεπε νάχει πρωτολυθεί). Και το πρωί συμπτύχθηκαν.
    Πάλι μας έμενε η απορία εμάς – γιατί να συμπτυχθούν; Ενισχύσεις από πουθενά δεν πέρασαν. Από μας τουλάχιστον δεν πέρασαν. Κομματιαστά κατόπιν μαθαίναμε το δράμα που έγινε. Τα δυο τάγματα που ενεργούσαν την επίθεση, το ένα είχε ορίσει το σάλπισμα «προχωρείτε» για έφοδο και το άλλο για σύμπτυξη. Το ίδιο σάλπισμα. Η ταξιαρχία δεν την πρόσεξε αυτή τη λεπτομέρεια κι έτσι έγινε το τραγικό λάθος. Πετάχτηκαν οι γερμανοί, πλευροκόπησαν το ακάλυπτο τάγμα που είχε αρχίσει την έφοδο και το τσάκισαν. Ως την ώρα εκείνη, όλη τη νύχτα, οι σκοτωμένοι μας ελάχιστοι, και με την κακή τροπή, σε λίγα λεπτά, θυσιάστηκαν πενήντα και παραπάνω παλληκάρια. Δημιουργήθηκε και σύγχυση και πήγε στράφι η δουλειά. Ούτε φωτιά στ’ αυτοκίνητα που είχαν κυριέψει δεν πρόλαβαν να βάλουν.
    Έτσι ήρθαν σε μας τα νέα κι έτσι το ξέρω ως τα σήμερα ό,τι έγινε. Είχαν όμως και οι γερμανοί πολλές απώλειες και τους τρόμαξε πολύ η μεγάλη επιχείρηση. Σκοτώθηκε μαζί τους κι ο Λενής. Τ’ ακούσαμε και ξαπέταξαν όλοι οι αντάρτες. Ένας δικός μας τραυματίας, πεσμένος σε μια πόρτα, τον είδε, λέει, που κατέβαινε στο δρόμο αρειμάνιος, τον γνώρισε, μάζεψε τις δυνάμεις του, τον σημάδεψε, και τον άφησε στον τόπο.
    ― Μπράβο του, ο πουτσαράς! – έβγαζαν το άχτι τους οι αντάρτες.
    Όλοι μας όμως είχαμε ένα «αχ». Τέτοια επιχείρηση, να χαθεί για τόσο λίγο!..." [Γ΄ τόμος]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γιατί τον αποκαλείτε "βασανιστή"; Έχει καταδικαστεί τελεσίδικα ως τέτοιος; Εκκρεμεί κάποια τέτοια κατηγορία από το παρελθόν και δεν έχει ακόμη εκδικαστεί;Τότε το τεκμήριο της αθωότητας που πάει; Τον κατάγγηλε κάποιος ονομαστικά ως τέτοιο; Εκτός κι αν τέτοια ταμπέλα βάζεις σε ανθρώπους που δεν συμφωνούν ιδεολογικά μαζί σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παραθέσαμε τα στοιχεία του άρθρου που τον χαρακτηρίζουν ως τέτοιο. Αλλά δεν γνωρίζω κανέναν χωροφύλακα της Χούντας που να οδηγήθηκε στο εδώλιο για κάποια πράξη βασανισμού. Το γεγονός ότι δεν οδηγήθηκαν αυτοί οι άνθρωποι στη Δικαιοσύνη σημαίνει ότι το κράτος δεν επιθύμησε ποτέ τη διώξή τους. Δεν σημαίνει ότι δεν ήταν τέτοιοι.

      Διαγραφή
  5. Τώρα σοβαρά αυτό είναι απάντηση; Διάβασα το άρθρο, διάβασα και τα αποσπάσματα από το βιβλίο αλλά πουθενά δεν αναφέρεται ο Αμβρόσιος ως βασανιστής. Και ναι μεν κάνεις αναδημοσίευση από την άλλη όμως, από τη στιγμή που θεωρείσαι σοβαρό μπλογκ οφείλεις να μην αναδημοσιεύεις άκριτα (Δεν είμαι ο ίδιος ανώνυμος με τον από πάνω).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν μπορώ να αλλάξω τον τίτλο ενός ήδη δημοσιευμένου άρθρου που δεν είναι δικό μας. Ωραία δεν ξέρουμε αν βασάνιζε ο ίδιος, ούτε εάν δεν βασάνιζε. Είναι όμως ενα φασιστοειδές υποκείμενο υμνητής των βασανιστών και στο μυαλό μου τα δύο δεν απέχουν πολύ

      Διαγραφή
  6. Ανώνυμε,
    το άρθρο αυτό, που αναδημοσιεύει μεν ο Κόκκινος Φάκελος από το μπλογκ 'Ηφαιστος', είναι όμως δικό μας, της ομάδας XYZ Contagion.

    Ο πρωτότυπος δικός μας τίτλος δεν αναφέρει πουθενά για 'βασανιστή Αμβρόσιο'. Ο πρωτότυπος τίτλος είναι αυτός:

    Ταγματάρχης Χωροφυλακής Αμβρόσιος Λενής: Μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη του παπα-Γιώργη Πυρουνάκη
    https://xyzcontagion.wordpress.com/2016/04/21/amvrosios-lenis-pirounakis/

    Καταλαβαίνεις, όπως γίνεται πάντα στο ελληνικό ίντερνετ, όλοι παίρνουν ό,τι θέλουν κι ό,τι τους γυαλίσει, ακόμη και παραποιώντας το, και με την μέθοδο του copy/paste επ' άπειρον, σε πολύ λίγο αδυνατεί κανείς να καταλάβει ποια είναι η αρχική πηγή και αν κάτι (έστω και με την επισήμανση 'αναδημοσιευμένο') είναι στην πρωταρχική του μορφή και αυθεντικό ή όχι. Μπορείς να δεις στα σχόλια (Σχόλιο #5) πως το άρθρο αντιγράφηκε και ξανααντιγράφηκε και άλλξε τίτλο και ξαναάλλαξε, κι από 'μάρτυρας στη δίκη Πυρουνάκι και υπερασπιστής βασανιστών' έγινε τελικά 'βασανιστής' ο ίδιος.

    Ο Κόκκινος Φάκελος δεν ευθύνεται γι' αυτό. Ισως αν πρόσεχε στην αναδημοσίευση του 'Ηφαιστου' κάτω-κάτω με πολύ μικρά γράμματα και χωρίς ενεργό λινκ που λέει 'Πηγή:https://xyzcontagion.wordpress.com', και ίσως αν πήγαινε να δει την πρωτότυπη δική μας δημοσίευση, ίσως να μην το πάθαινε αυτό, δηλαδή να αναγκάζεται τώρα να απολογείται, αλλά όλα αυτά είναι ψιλά γράμματα και τι ψάχνεις να βρεις, που λένε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα το αλλάξουμε για να μπουν σωστά τα δεδομένα και να μην χαλάει η δουλειά σας.

      Διαγραφή
    2. Μη στεναχωριέσαι με τέτοιες λεπτομέρειεςΣου έχουμε μεγάλη εμπιστοσύνη. Ο Κόκκινος Φάκελος έχει αποδείξει χρόνια τώρα πως και πόσο πολύ πάντα σέβεται το υλικό, και πως ξέρει να το χρησιμοποιεί σωστά.

      Διαγραφή