"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 6 Μαΐου 2016

"Κτερίσματα" ενός αγωνιστή



Γνωρίσαμε τον Πέτρο Φυραρίδη όταν ήμασταν παιδιά στο χωριό Γυαλισκάρι Ικαρίας. Ήταν ένας καλοσυνάτος παππούς που μας τάιζε στην ταβέρνα όταν δεν τρώγαμε το φαγητό μας. Έφτιαχνε τραπέζια από κέδρο που μοσχοβόλαγαν και διάφορα άλλα μικρά καλλιτεχνήματα, κομπολόγια από χαρούπια, μπρελόκ από νομίσματα και άλλα. Ήταν πάντα χαμογελαστός και φιλικός και οι Ικαριώτες τον αγαπούσαν ιδιαίτερα. Θυμάμαι ακόμα το σπίτι του στο λοφάκι του Γυαλισκαριού με τον περιποιημένο κήπο και την ξύλινη καρέκλα. 

Αυτό που μάθαμε όταν μεγαλώσαμε και ο Πέτρος είχε φύγει ήταν ότι ο Πέτρος Φυραρίδης υπήρξε από νωρίς μέλος του ΚΚΕ και αντάρτης του ΕΛΑΣ Πειραιά. Ναυτεργάτης στο επάγγελμα γνώρισε από κοντά την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και πολέμησε τον κατακτητή. Υπήρξε ένας από τους μαχητές της μάχης της Ηλεκτρικής. Στη μάχη αυτή ο Πέτρος έπιασε και αφόπλισε τρεις Γερμανούς. Θα μπορούσε να τους έχει σκοτώσει, όμως έτσι καλός και ευγενικός άνθρωπος ήταν φαίνεται σε όλη του τη ζωή. Τους μετέφερε στο αρχηγείο του ΕΛΑΣ, από όπου μερικούς μήνες μετά αφέθηκαν να γυρίσουν στην πατρίδα τους. 

Ο Πέτρος Φυραρίδης στη μάχη αυτή βρήκε και έναν γερμανικό φακό από βακελίτη. Η ημερομηνία κατασκευής του είναι 1937 και ακόμα λειτουργεί. Στο εσωτερικό του χάραξε: Π.Φ. 1944. 

Ο φακός αυτός έφθασε μέσω ενός εξαιρετικού φίλου από την Ικαρία στα χέρια μου και θυμήθηκα τον Πέτρο και την αγάπη που είχε για τους ανθρώπους. Μια αγάπη πηγαία και χωρίς φτιασιδώματα, αλλά και ασυμβίβαστη με ότι δεν αφήνει τον άνθρωπο να ευτυχίσει. 

Ο φακός θα δωριστεί στο Ιστορικό Αρχείο του ΚΚΕ.







4 σχόλια:

  1. ΚΤΕΡΙΣΜΑ

    Λοιπόν κατά το Λεξικό του Μπαμπινιώτη που ’χω αυτήν την στιγμή πρόχειρο (β΄ έκδοση, β΄ ανατύπωση εμπλουτισμένη του 2005, σελ. 965):

    κτέρισμα (το) {κτερίσμ-ατος | -ατα, άτων} (συνήθ. στον πληθ.) καθεμία από τις νεκρικές προσφορές που καίγονταν κατά την αρχαιότητα μαζί με τον νεκρό ή τοποθετούνταν στον τάφο του και είχαν τη μορφή κοσμημάτων και άλλων αντικειμένων που αγαπούσε.
    [ΕΤΥΜ. αρχ. < κτερίζω / κτερεΐζω «ενταφιάζω τιμητικά» < κτέρεα «νεκρικά δώρα, επικήδειες τιμές», πληθ. του ουσ. κτέρας «κτήμα, ιδιοκτησία, δώρο», αγν. ετύμου, καθώς δεν αποδεικνύεται η σύνδεση της λ. ούτε με το ουσ. κτῆμα ούτε με θ. κτερ- «καίω»].

    Και η περιέργειά μου: έχει ανασυρθεί ο συγκεκριμένος φακός από εκταφή;

    Μη Απολιθωμένος (ακόμα!) από τις ακτές της Ανατολικής Βαλτικής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι φίλε μου! Όχι από εκταφή. Μεταφορικά το γράφουμε

      Διαγραφή
  2. Μπράβω συγχαρητήρια που ο φακός θα πάει εκεί που ανήκει, ...και άσε τους άλου να διυλίζουν τον κώνωπα.
    Π.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 9 Μαίου 1945.Ημέρα νίκης των λαών της Ευρώπης κατά του φασισμού.oberon, να περιμένω ένα αφιέρωμα; Σ ευχαριστώ προκαταβολικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή