"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016

Ένα βιβλίο τεράστιας ιστορικής σημασίας


Ευχάριστη έκπληξη αποτελεί για όλους τους μελετητές και τους φίλους της σύγχρονης ιστορίας η νέα έκδοση της Σύγχρονης Εποχής με τίτλο: "Φωτογραφίζοντας το Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας". Πρόκειται μια έκδοση σπανιότατων και αδημοσίευτων ως σήμερα φωτογραφιών από τη δράση, τη ζωή, τις λαϊκές δομές και τις δραστηριότητες των μαχητών του Δημοκρατικού Στρατού, που προέρχεται από τα φιλμ του Απόστολου Μουσούρη.

Ο Απόστολος Μουσούρης υπήρξε μέλος στον εφεδρικό ΕΛΑΣ και στη μάχη του Δεκέμβρη του 1944 συμμετείχε με τη χρέωση του πολεμικού ανταποκριτή - κινηματογραφιστή.

Το 1948 κατατάχτηκε στον ηρωικό Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας. Υπηρέτησε στη διαφώτιση του Γενικού Αρχηγείου. Είχε το βαθμό του λοχαγού και πήρε τα μετάλλια «Γράμμος» και «Ελλάς». Ο Μουσούρης ήταν ο υπεύθυνος του εκεί κινηματογραφικού - φωτογραφικού συνεργείου. Το συνεργείο αυτό κινηματογραφούσε επίκαιρα από τη ζωή και τη δράση του ΔΣΕ και γενικότερα αποτύπωνε πάνω σε φιλμ την καθημερινότητα των μαχητών και μαχητριών. Έχοντας πάρει μέρος ως κινηματογραφιστής στις μάχες του Γράμμου (1948, 1949) και Βίτσι (1949), αποτύπωσε εικόνες ανεκτίμητης αξίας. Εικόνες που αποτελούν ντοκουμέντα ιστορικά, αδιαμφισβήτητα και αδιάβλητα συνάμα. Με την αμεσότητα της κινηματογραφικής του μηχανής, τεκμηριώνει την ιστορική αλήθεια, εμπνέοντας τις νέες γενιές των κομμουνιστών.

Το βιβλίο αυτό προέρχεται από το φωτογραφικό αρχείο του Απόστολου Μουσούρη (1917- 1997) που δωρήθηκε στο Αρχείο του ΚΚΕ από την Τάνια Μουσούρη και τον Αλέξη Χατζή. Το φωτογραφικό και κινηματογραφικό υλικό, ψηφιοποιήθηκε και συντηρήθηκε και επιλεγμένο μέρος του βρίσκεται τώρα σε διάθεση στα βιβλιοπωλεία. 

Κατά την έκδοσή του δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στο να παρουσιαστεί άρτια μια συνολική ολοκληρωμένη εικόνα της ζωής και της δράσης των αγωνιστών του ΔΣΕ, της ζωής στις ελεύθερες περιοχές ευθύνης της ΠΔΚ και φωτογραφικά ντοκουμέντα από την πολιτική προσφυγιά στις λαϊκές δημοκρατίες που ακολούθησε της υποχώρησης του ΔΣΕ το 1949. 

Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε τρεις ενότητες:

  • Η πρώτη ενότητα με τίτλο "Οργανωμένος Λαϊκός Στρατός" παρουσιάζει στιγμές της δράσης του ΔΣΕ από τη στρατιωτική εκπαίδευση και τις ασκήσεις των μαχητών, έως τη νεολαία του ΔΣΕ και την επίσκεψη του Πολ Ελιάρ στο Γράμμο.
  • Η δεύτερη ενότητα με τίτλο "Η ζωή στις ελεύθερες περιοχές" δίνει μια εικόνα της παραγωγικής δραστηριότητας, των λαϊκών δομών και της εικόνας για τη μέριμνα του παιδιού.
  • Η τρίτη ενότητα που έχει τίτλο "Στην πολιτική προσφυγιά" αποτελείται από φωτογραφικά ντοκουμέντα από την είσοδο του ΔΣΕ στην Αλβανία και τη ζωή στην ΕΣΣΔ.
Κάθε ενότητα είναι πλαισιωμένη με επεξηγηματικές εισαγωγές που δένουν την εικόνα με το ντοκουμέντο, ενώ στην εισαγωγή της έκδοσης παρατίθεται ενδιαφέρουσα μαρτυρία του σκηνοθέτη Μάνου Ζαχαρία για το κινηματογραφικό και φωτογραφικό συνεργείο του ΔΣΕ.


Στις σελίδες της έκδοσης αναπαράγονται 1.000 περίπου εικόνες που βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας, όπως εκείνες από τις λαϊκές συνελεύσεις, την παραγωγική διαδικασία στις ελεύθερες περιοχές και τα όμορφα τοπία των Πρεσπών. Κάθε σελίδα της έκδοσης αποτελεί μια έκπληξη που μας μεταφέρει σε μια εποχή εγώνων και θυσιών. 

Δεν θα ήταν υπερβολή να κατατάξουμε το βιβλίο του Μουσούρη ως "φυσική ιστορική συνέχεια" όμοιας αξίας με το μεγάλο φωτογραφικό λεύκωμα του Σπύρου Μελετζή "Με τους αντάρτες στα βουνά" που παρουσιάζει τη ζωή και τη δράση των ανταρτών του ΕΛΑΣ στην περίοδο της Κατοχής.

Μην το χάσετε.


Σεβόμενοι τη νέα έκδοση της Σύγχρονης Εποχής, επιλέξαμε μόνο ελάχιστες από τις 
φωτογραφίες του βιβλίου για να σας παρουσιάσουμε:

To ύψωμα Κλέφτης

Φωτογραφία από σκηνή μάχης

Μηχανή του ΔΣΕ και τζιπ

Ελεύθερος σκοπευτής του ΔΣΕ

Στελέχη του ΔΣΕ σε βάρκα στις Πρέσπες

Συνεργείο ψαράδων του ΔΣΕ
Μοναδική φωτογραφία με κατοίκους των Πρεσπών και μαχητές του ΔΣΕ σε ώρα ανάπαυλας στις ακτές των Πρεσπών
Σουηδική γυμναστική σε τάγμα του ΔΣΕ
Μαχητές και μαχήτριες κοιμούνται 
Μετρήσεις για βολή πυροβολικού
Μαχητής του ΔΣΕ σε βάρκα στη λίμνη των Πρεσπών

Ντόπιοι κάτοικοι των Πρεσπών με μαχητές του ΔΣΕ επιδεικνύουν την ψαριά του στη βάρκα "ΔΣΕ Ταχεία".

Ακτή των πρεσπών με έναν διαβάτη 
Μαχητές και μαχήτριες του ΔΣΕ σε επίδειξη οπλισμού

Αιχμάλωτοι οπλίτες του κυβερνητικού στρατού

Επισκευή γεφυριού από άνδρες του ΔΣΕ

Συνεργείο ραφέων του ΔΣΕ με εμβλήματα του ΕΑΜ στον τοίχο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου