"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 28 Μαΐου 2017

Η μάχη της Νέδουσας


Την ημέρα που ξεκίνησαν οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του κυβερνητικού στρατού, τον Ιούνιο του 1948, στο Μαίναλο, 2 τάγματα του Εθνικού Στρατού κινήθηκαν αιφνιδιαστικά από την Καλαμάτα και εγκαταστάθηκαν στον"Μοναστήρι Μαρδάκι" και στα υπερκείμενα υψώματα της τοποθεσίας "Λαγού Χάνι". 

Η κίνηση αυτή του Εθνικού Στρατού έδωσε αρχικά την εντύπωση στο επιτελείο του ΔΣΕ ότι θα ξεκινούσαν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στον Ταΰγετο, και ο Γ. Κονταλώνης διέταξε τα τμήματά του να πάρουν τις κατάλληλες θέσεις ώστε να περάσουν στα μετόπισθεν του κυβερνητικού στρατού όταν θα ξεκινούσαν οι επιχειρήσεις. 

Όταν αργότερα διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν σημειωθεί άλλες κινήσεις από τη Σπάρτη ή τη Μεγαλόπολη και ότι το τάγμα που είχε κινηθεί από την Καλαμάτα προερχόταν από το ΚΕΝ Καλαμάτας, φάνηκε πως μάλλον επρόκειτο για παραπλανητικές επιχειρήσεις των κυβερνητικών δυνάμεων, ώστε να παραπλανηθεί ο ΔΣΕ και να μην δώσει προσοχή στις επιχειρήσεις που ξεκινούσαν στο Μαίναλο. Έτσι, η διοίκηση του ΔΣΕ αποφάσισε να τοποθετήσει ενεδρευτικά τους άνδρες του με κατεύθυνση στην Καλαμάτα στις θέσεις Διπόταμο - Ίσαρι και Μαύρα Λιθάρια- Μάνεση- Πρίνος, ώστε να χτυπηθούν οι οπισθοφυλακές των δύο εχθρικών ταγμάτων, όταν αποσύρονταν προς Καλαμάτα ή προς το χωριό Άκοβο. 

Δύο ημέρες μετά, στις 12 Ιούνη, όταν το 75ο Τάγμα Εθνοφυλακής κινήθηκε από το Μοναστήρι Μαρδάκι προς το Άκοβο, βαδίζοντας σε μια στενωπό, ο λόχος οπισθοφυλακής του βλήθηκε με καταιγιστικά πυρά από την ενεδρεύουσα εκεί διμοιρία του ανθυπολοχαγού Δημήτρη Καστάνη και από τα βαριά πολυβόλα που ο Κονταλώνης είχε τοποθετήσει σε κατάλληλες θέσεις, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πανικός στις γραμμές του αντιπάλου. 

Οι κυβερνητικοί στρατιώτες προσπάθησαν να αμυνθούν αλλά οι θέσεις τους δεν τους ευνοούσαν για κάτι τέτοιο, ρίχνοντας μερικές τουφεκιές προσπάθησαν να υποχωρήσουν προς τη Νέδουσα, κάτι τέτοιο όμως στάθηκε αδύνατο αφού το έδαφος ήταν απότομο. 

Στη συμπλοκή σκοτώθηκαν 15 οπλίτες και πιάστηκαν 56 αιχμάλωτοι στρατιώτες. Ο ΔΣΕ κατέλαβε πολλά λάφυρα ανάμεσα στα οποία ένας ασύρματος και λίγο-πολύ ολόκληρος ο οπλισμός του λόχου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου