"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 30 Μαΐου 2017

Η μάχη της Ανδρίτσαινας


Στις 29/12/1947, το βράδυ όλη η δύναμη του Αρχηγείου Ταϋγέτου, συνολικά 210 αντάρτες και ένας λόχος του Αρχηγείου Μαινάλου με επικεφαλής του τον Κ. Σταυρόπουλο, ξεκίνησαν από τα δυτικά μονοπάτια του βουνού και μέσα από δασικές εκτάσεις για να χτυπήσουν τη φρουρά της Ανδρίτσαινας.

Αρχικά, οι αντάρτες έφτασαν στην περιοχή Αμπελιώνα- Σκληρού, στο όρος Λύκαιο και διημερεύσαν στην περιοχή του χωριού Κουφόπουλο. Το επόμενο βράδυ οι δυνάμεις του ΔΣΕ κύκλωσαν την κωμόπολη της Ανδρίτσαινας χωρίς να γίνουν αντιληπτοί και περίμεναν ως τις πρώτες πρωινές ώρες. 

Ο ΔΣΕ είχε άρτιες πληροφορίες μέσα από τα ΚΠ της κωμόπολης και γνώριζε πως οι κυβερνητικές δυνάμεις είχαν εγκατασταθεί ως εξής: Ένας μηχανοκίνητος λόχος Χωροφυλακής βρίσκονταν στο Γυμνάσιο της πόλης, ο Σταθμός Διοίκησης βρίσκονταν επίσης στο Γυμνάσιο, ενώ ομάδες χωροφυλάκων και μια ισχυρή ομάδα ΜΑΥ βρίσκονταν σε περιμετρικά φυλάκια γύρω από την πόλη, καθώς και σε μια αραιή διάταξη εσωτερικών στην πόλη φυλακίων. Η διοίκηση του ΔΣΕ είχε λάβει θέσεις στο εκκλησάκι Άγιος Νικόλαος λίγο έξω από την κωμόπολη. 

Η διοίκηση της Ανδρίτσαινας ήταν στα χέρια του μοίραρχου Χωροφυλακής Ανδρικόπουλου.

Η επίθεση ξεκίνησε στις 7 το πρωί σε όλα τα εξωτερικά φυλάκια της Ανδρίτσαινας. Οι φρουρές των φυλακίων αιφνιδιάστηκαν και αμέσως σχεδόν ξεκίνησε η υποχώρησή τους προς το εσωτερικό της πόλης. Προκειμένου να εξουδετερωθούν τα εσωτερικά φυλάκια της πόλης, ο ΔΣΕ χωρίστηκε σε τριμελής ομάδες που έφεραν βαρύ οπλισμό και οδηγούνταν από κάποιον εμπειροπόλεμο μαχητή. Παράλληλα, ο Ανδρικόπουλος προσπαθούσε απεγνωσμένα να επικοινωνήσει τόσο με τα φυλάκιά του, όσο και με τα κεντρικά της Χωροφυλακής στην Τρίπολη, χωρίς όμως αποτέλεσμα αφού οι σαμποτέρ του ΔΣΕ είχαν καταστρέψει όλες τις τηλεφωνικές γραμμές. 

Οι χωροφύλακες και ΜΑΥ προσπάθησαν να αμυνθούν πιο οργανωμένα στα εσωτερικά φυλάκια της πόλης, όμως παρέμεναν απομονωμένοι και ανοργάνωτοι. Πρώτα έπεσε το φυλάκιο κοντά στον Άγιο Νικόλαο και ενώ οι λίγοι χωροφύλακες που απέμειναν από αυτό υποχωρούσαν προς το Γυμνάσιο ήρθαν σε επαφή με ομάδες του ΔΣΕ και έπεσαν από τα πυρά τους. 

Τρεις ώρες μετά όλα τα φυλάκια είχαν πέσει και οι αμυνόμενοι που απέμεναν βρίσκονταν στο Γυμνάσιο της πόλης. Ο ΔΣΕ καθήλωσε τις δυνάμεις τους στο κτίριο του σχολείου, αλλά δεν προχώρησε σε έφοδο προκειμένου να εκμεταλλευθεί επιμελητειακά την κατάσταση. Παράλληλα, ο λόχος του Σταυρόπουλου διέπραξε το μοιραίο λάθος να παρακούσει την εντολή για κατάληψη του Γυμνασίου και θεώρησε καλύτερο να ασχοληθεί με την κατάληψη του κτιρίου του Ταμείου και της Εφορίας της Ανδρίτσαινας. Σε κάποια φάση της μάχης, ο Σταυρόπουλος νόμισε πως εντόπισε κυβερνητικές δυνάμεις σε παρακείμενο δρόμο και ξεκίνησε να βάλλει ενάντια σε μαχητές του ΔΣΕ που διέσχιζαν το δρόμο. 

Σε εκείνη τη φάση ο Κονταλώνης διέταξε τη σύμπτυξη των τμημάτων με τη λογική του να μην αλληλοσκοτωθούν αντάρτες από κακή συνεννόηση. Έτσι, ο ΔΣΕ δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί την ολοκληρωτική του νίκη στην πόλη, στο μέγεθος που θα ήθελε. 


Απώλειες


Οι κυβερνητικές δυνάμεις είχαν 15 νεκρούς και πάνω από 20 τραυματίες. Ο ΔΣΕ είχε 3 νεκρούς: Σταύρος Αθανασόπουλος, Νίκος Νικόλαρος και Σταύρος Στρατεάς και 10 τραυματίες.


Λάφυρα

Ο ΔΣΕ κατέλαβε 20 ατομικά όπλα, 1000 σφαίρες και πολλά είδη ιματισμού. Παράλληλα, κατέλαβε και το ποσό των 6 εκατομμυρίων δραχμών από το Ταμείο της Ανδρίτσαινας. 


Αποτελέσματα


Παρά το γεγονός ότι η επιχείρηση εκτελέστηκε αριστοτεχνικά από το ΔΣΕ, τα λάθη του Κ. Σταυρόπουλου δεν επέτρεψαν στο ΔΣΕ να εκμεταλλευτεί επιμελητειακά πλήρως τη νίκη του. Παράλληλα, ασκήθηκε σκληρή κριτική στον Κ. Σταυρόπουλο για την τακτική που εφάρμοσε που ήρθε κόντρα στη διοίκηση της επιχείρησης, έθεσε σε κίνδυνο τους συντρόφους του και εξέθεσε το ΔΣΕ στην λαϊκή κοινή γνώμη υφαρπάζοντας μεγάλο ποσό από το Ταμείο και την Εφορία της Ανδρίτσαινας. Του δόθηκε προειδοποίηση διαγραφής από το ΚΚΕ και καθαίρεσης, ενώ η κριτική που του ασκήθηκε στάλθηκε και στο Αρχηγείο Μαινάλου στο οποίο ανήκε διοικητικά. Το Αρχηγείο Μαινάλου διενέργησε προανάκριση αλλά αποφάσισε να του δώσει μια ακόμα ευκαιρία.

Στρατιωτικά, η μάχη της Ανδρίτσαινας περιόρισε σημαντικά τις κυβερνητικές δυνάμεις οι οποίες εγκατέλειψαν για σειρά μηνών την περιοχή της Ανδρίτσαινας και όλου του δυτικού Ταϋγέτου. 

7 σχόλια:

  1. Ο ΑΝΣΚ ήταν το διαγούμισμα. Αυτό το πέτυχαν απόλυτα οι συμμορίτες, επιβεβαιώνοντας και το πρόθεμα ‘’ληστής’’ ώστε να ολοκληρωθεί η ιδιότητα ως ληστοσυμμορίτες.
    Όλα τα άλλα είναι για να γεμίζει ο σέρβερ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτή η άποψη προέκυψε αφού διάβασες την κριτική που ασκήθηκε στον Σταυρόπουλο; Σημειωτέον ότι μετέπειτα όταν επανέλαβε τέτοια ενέργεια εκτελέστηκε από το στρατοδικείο του ΔΣΕ. Στην Ιστορία ξέρετε, ο λόγος πρέπει να είναι αποδεικτικός. Θα ήθελα λοιπόν να μου εξηγήσετε πως μέσα από το παραπάνω άρθρο προκύπτει η έννοια "ληστής" και η έννοια "συμμορίτης".

      Αν δεν επιθυμείτε να διαβάζετε οτιδήποτε άλλο αφού όλες μας οι πληροφορίες "απλώς γεμίζουν το σέρβερ" μην νιώθετε υποχρεωμένος να το κάνετε. Ελεύθερα μεταβείτε στο site της Χρυσής Αυγής που έχει απόψεις περισσότερος κοντινές στις δικές σας.

      Διαγραφή
  2. Ας ξεκινήσουμε από το τέλος.
    Το ότι ένα σύνολο περιθωριακών, παράνομων και ημιπαράνομων, έλαβε θέση και λόγο στη βουλή φτάνοντας από 0,00000 σε διψήφιο ποσοστό, αυτομάτως δεν το νομιμοποιεί στη σκέψη και στα μάτια μου. Εάν επιμένετε όποιον εκφράζει διαφορετική άποψη από το ‘’ιερατείο’’ να τον κατατάσσετε αυτομάτως ως φασισταυγίτη, το μόνο που καταφέρνετε είναι να δημιουργείτε μια κρυφή δυναμική και να έρθει ο καιρός να δούμε στον αντίποδα του συνθήματος ’’ΚΚΕ αλλαγή δεύτερη κατανομή’’ τη φασισταυγή να διεκδικεί κάτι ανάλογο.
    Μην δίνετε δύναμη στην παρανομία.
    Για το υπόλοιπο της απάντησης σας τώρα.
    Όταν η Ευρώπη βγήκε από τον πόλεμο, είτε ανατολική είτε δυτική, οι προσπάθειες του κάθε κράτους στράφηκαν προς την ανοικοδόμηση και την επανεκκίνηση. Το μόνο κράτος που συνέχισε να κρατάει όπλο ήταν η Ελλάδα. Αυτό, διότι μια μερίδα λαού αποφάσισε την αποχή και την εμμονή στις ιδεοληψίες της και όχι να αναλώσει τις δυνάμεις της στη δημιουργία. Βέβαια αυτό μπορεί να έγινε διότι την ώρα της κρίσεως ίσως να αποδεικνυόταν ότι η μερίδα αυτή ήταν πολύ μικρότερη από το μεγέθη που βαυκαλίζονταν στο ΚΚΕ ότι υφίσταντο.
    Φυσικά είναι αδύνατο απομονώνοντας μέσα από ένα μικρό κείμενο παρουσίασης μιας αψιμαχίας, τις ενέργειες των πρωταγωνιστών να καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα. Η εικόνα είναι συνθετική και το συμπέρασμα βγαίνει όταν απομακρυνθείς από το δέντρο και δεις όλο το δάσος. Και το ‘’δάσος’’ λέει ότι έχουμε ομάδες επισήμως χαρακτηρισμένες από τον ΟΗΕ για τις ενέργειες τους. Επίσης μην ξεχνάμε το σβαρνούτ. Ήτοι παρανομία και τίποτα άλλο. Νομιμότητα μόνο στα μάτια τα δικά τους.
    Τέλος μου αρέσει να διαβάζω τα άρθρα σας, διότι πάντα έχω ως σημείο αναφοράς: τον ‘’εχθρό’’ τον ‘’πολεμάς’’ με τα όπλα που σου δίνει αυτός. Τα ‘’όπλα’’ αυτά βέβαια είναι τα λάθη, οι παραλήψεις, οι υπερβολές, οι υπερβάσεις κλπ.
    Μετά τιμής, πιστός αναγνώστης σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με λυπεί το γεγονός ότι έχω μπροστά μου ένα σχόλιο καθόλα καλογραμμένο από άνθρωπο που σκέπτεται και όμως καταλήγει στην χρήση όρων "συμμορίτης" ή "ληστής" που έχουν βγει από την αστική προπαγάνδα της εποχής και σήμερα χρησιμοποιούνται από πολιτικούς φορείς όπως η Χ.Α. και οι διάφοροι "Μπαλτάκοι". Όπως προείπα ο λόγος πρέπει να είναι αποδεικτικός. Σε ελάχιστες περιπτώσεις λοιπόν άνδρες του ΔΣΕ διέπραξαν κλοπές και αυθαιρεσίες. Όπως παρουσιάσαμε και σε άλλο άρθρο η κατάληξη αυτών των ανθρώπων ήταν το στρατοδικείο. Τα φαινόμενα αυτά υπάρχουν σε κάθε στρατό οργανωμένο ή μη, όπως τα έχουμε δει από την άλωση της Τριπολιτσάς (έχουμε μέχρι και περιστατικά βιασμών), έως και τον πόλεμο στο Κόσοβο. Τι διαχωρίζει λοιπόν το ΔΣΕ; Το πολιτικό αίτημα του.

      Δεύτερον, να θυμίσουμε ότι περιστατικά εμφύλιων συγκρούσεων μετά το ΒΠΠ δεν συνέβησαν μόνο στην Ελλάδα. Συνέβησαν στην Κορέα, στην Αλγερία, στην Πολωνία κτλ. Πιστεύετε ότι το ΕΑΜ και το ΚΚΕ δεν ήθελαν εκλογές και ανοικοδόμηση; Δείτε απλά τον τύπο της εποχής. Αναλογιστείτε τη συμμετοχή του ΕΑΜ στο Λίβανο και στην πρώτη μετακατοχική κυβέρνηση Παπανδρέου. Μιλάτε για μειοψηφία του λαού; Δείτε τα παρακάτω νούμερα: 40% αποχή περίπου, 120.000 ένοπλοι του ΕΛΑΣ, 850.000 μέλη του ΕΑΜ, της ΕΠΟΝ και της ΕΑ. Ποιος ξεκίνησε όμως το αιματοκύλισμα του ελληνικού λαού; Μήπως δεν έγιναν τα Δεκεμβριανά; Μήπως και μετά τη Βάρκιζα δεν συνεχίστηκε και εντάθηκε το όργιο της Λευκής Τρομοκρατίας; Μήπως δεν έφθασαν 15.000 οι συλλήψεις και οι εκτοπίσεις το 1946; Μήπως δεν χαλκεύθηκε το δημοψήφισμα για το βασιλιά; Δεν τα λέω ξέρετε εγώ αυτά. Εκτός από τα ντοκουμέντα τα λένε και αστοί πολιτικοί και στρατιωτικοί της εποχής όπως ο Τσακαλώτος και ο Πυρομάγλου.

      Μιλάτε για νομιμότητα. Δείτε τις δεκάδες χιλιάδες χαλκευμένες δίκες, τις δολοφονίες που το παρακράτος διέπραττε και στις οποίες το κράτος συναινούσε. Για ποια νομιμότητα λοιπόν μιλάμε; Και ποιος ορίζει τη νομιμότητα στο κάτω κάτω; Σήμερα ζούμε το 4ο μνημόνιο από μια κυβέρνηση που εκλέχθηκε με πρόγραμμα το Χ και εφαρμόζει το -Χ. Είναι νόμιμο; Πιστεύετε ότι το νόμιμο είναι και ηθικό γιατί η αστικού τύπου νομιμότητα κατά την οποία σήμερα εγώ παίρνω 300 ευρώ, δίνει 65 φοροαπαλλαγές στους εφοπλιστές.

      Η μόνη λοιπόν νομιμότητα κύριε Τάσο που εγώ αναγνωρίζω περνά μέσα από το τι νομιμοποιεί στην πράξη και στη συνείδησή του ο λαός. Μήπως ο Καραϊσκάκης ήταν νόμιμος; Μήπως η Γαλλική Επανάσταση ήταν νόμιμη; Μήπως η Κομμούνα ήταν νόμιμη; Μήπως ήταν νόμιμος ο Λένιν; ΌΧΙ. Ήταν όμως νόμιμος στη συνείδηση του λαού ο αγώνας τους και ήταν δίκαιος. Ήταν δίκαιος όπως δίκαιος και ο αγώνας του ΔΣΕ γιατί προσπαθούσε να προασπίσει το δίκαιο του λαού, το δικό του βιωτικό επίπεδο, το δικό του δικαίωμα για μια ζωή χωρίς εκμεταλλευτές.

      Διαγραφή
  3. Ευχαριστώ για την απάντηση.

    Τα νούμερα που ευημερούν στον πόλεμο είναι εκ διαμέτρου αντίθετα από τα της ειρήνης.
    Οι αριθμοί των ενόπλων, μελών, οπαδών κλπ σε κάθε πόλεμο-κατοχή προκύπτουν μέσα από παράγοντες που δεν υφίστανται και δεν θέλει ο κόσμος να υφίστανται στην ειρήνη. Στον πόλεμο τους αριθμούς τους αυξάνει το αίσθημα ανασφάλειας, η αυτοσυντήρηση, η πείνα, οι κακουχίες, οι διώξεις, οι εκτελέσεις κλπ. Στην ειρήνη είναι άλλες οι προτεραιότητες που διαμορφώνουν χαρακτήρα.
    Στον πόλεμο ο κόσμος σημειώνει τα συν και τα πλην και περιμένει την ειρήνη για να κάνει ταμείο και να πράξει αναλόγως του αποτελέσματος. Συνήθως αυτοί που έπαιξαν ρόλο στις εξελίξεις δεν τυγχάνουν αναλόγου ρόλου όταν γίνει ταμείο. Και το ταμείο φαίνεται με εκλογές και συναφείς διαδικασίες. Ο άγγλος έκανε ταμείο και τον πατέρα της νίκης τον έστειλε στα αζήτητα για μια εξαετία. Ο γάλλος έκανε ταμείο και τον ντε γκολ που υποτίθεται έβαλε ένα λιθαράκι στη νίκη κατά φασισμού, ναζισμού, χιτλερισμού και το κακό συναπάντημα τον έβαλε στο ψυγείο για δέκα πέντε χρόνια περίπου. Η σοβιετική ένωση δεν παίζει λόγω μη δυνατότητας επιλογής. Στα δικά μας τώρα. Οι του 1821 είναι γνωστό τι κατάληξη είχαν. Βενιζέλος: μετά τον δι και τριπλασιασμό της Ελλάδος και υλοποίηση της μεγάλης ιδέας κλπ δεν βγήκε καν βουλευτής. Μήπως τελικά το ΚΚΕ φοβόταν το αποτέλεσμα και γι’ αυτό δεν ήθελε ο Έλληνας να κάνει ταμείο, άλλα ήθελε να συνεχίσει να πολεμά με τα συν και πλην του πόλεμου και όχι με τους αριθμούς της ειρήνης;

    Όσο για τη νομιμότητα του ΚΚΕ: ο σκοπός αγιάζει τα μέσα, αφού θεωρούν ότι υπηρετούν ευγενικούς σκοπούς;
    Στο ΚΚΕ έχουν δοθεί ευκαιρίες να κάνει πραγματικότητα πόστα του 20%, άλλα δεν. Όπως σήμερα. Που είναι το ΚΚΕ. Εγώ θέλω ένα ΚΚΕ του 15% για να υπάρχει σοβαρό αντίβαρο στη βουλή και να ελέγχονται πιο δυναμικά οι αυθαιρεσίες , άλλα που.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προφανώς οι αριθμοί είναι διαφορετικοί ανάλογα την περίοδο και όχι μόνο λόγω πολέμου και ειρήνης. Αναφέρω νούμερα γιατί μιλήσατε για μια μερίδα του λαού. Εδώ μιλάμε για την πλειοψηφία του λαού.

      Ο Ντε Γκωλ δεν νομίζω πως μπήκε καθόλου στο συρτάρι. το 1944 -1946 ήταν πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας και ξανά από 1958 έως το 1969. Υπήρξε επί πολλά χρόνια επικεφαλής κόμματος και βουλευτής. Όμως μην ξεχνάμε ότι ο Ντε Γκωλ υπήρξε αστός πολιτικός και για αυτό δεν έτυχε της μοίρας των δικών μας κομμουνιστών και αριστερών της Εθνικής Αντίστασης.

      Το ΚΚΕ δεν προκύπτει από πουθενά ότι δεν ήθελε εκλογές και ειρήνη. Διαβάστε όλα τα επίσημα κείμενά του στην περίοδο του 1942-1945. Διαβάστε τα έγγραφα της ΠΕΕΑ και του ΕΑΜ. Η ελληνική αστική τάξη ήταν αυτή που έχοντας συμμαχήσει με τους κατακτητές έψαχνε για Αγγλοαμερικάνους προστάτες.

      Τώρα για τα υπόλοιπα κύριε Τάσο, το ΚΚΕ κι εγώ θα το ήθελα 15-20% όχι όμως στο πλαίσιο μιας αστικής δημοκρατίας. Δεν το θέλω για δεκανίκι των εκάστοτε κυβερνήσεων του Μνημονίου. Το θέλω με τις αρχές και την ιδεολογία του και όχι να υφίσταται το ιδεολογικόπολιτικό "ξεβράκωμα" της κατά τα άλλα αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ.

      Αν σήμερα το ΚΚΕ ήταν εντός αυτών των πλαισίων αναλογιστείτε ότι ούτε μια φωνή δεν θα υπήρχε να ακουστεί για το 4ο μνημόνιο.

      Διαγραφή
  4. An μου επιτρεπετε την παρεμβαση...
    σε τιποτα το 15-20% δεν θα αλλοιωνε τις αρχες και την ιδεολογια του,ουτε σημαινει οτι θα γινοτανε ουρα των αστικων κομματων.Το προβλημα που εχει το κκε κατα τη γνωμη μου ειναι οτι το κομμα αυτο δεν θελει μονο την ψηφο του ποπολου.Θελει την ψηφο αλλα και τη αναγκαιοτητα της εκθεσης των ατομων μαζι του.Λεει..θα βγω εγω μπροστα αλλα εσυ που συμφωνεις με τις θεσεις μου,δεν θα εισαι σπιτι σου,θα εισαι διπλα μου μαζι μου.Στο πεζοδρομιο,στο σωματειο,παντου.Αυτη η εκθεση σε συμπορευση μαζι με το κκε δεν ειναι ελκυστικη για λαο αστικοποιημενο στρεβλα εδω και δεκατιες.Για καποιους ειναι και ανυποφορη.Θελει τη συμμετοχη απο ανθρωπους που ψαχνουνε σωτηρες να τους αναθεσουν τη λυση των προβληματων.Δυσκολο.Ετσι το ποσοστο στη βουλη ειναι και σωστα συμφωνα με τις αντιληψεις του δευτερο σε σχεση με τη συμμετοχη του λαου στα κοινα σε πολεις,χωρια,γειτονιες,γραφεια,υπηρεσιες,μαγαζια κλπ.Ετσι δικαιολογειται και η θεση του οτι τα κομματα πρεπει να κατεβουν πιο κατω ,εξω απο τη βουλη.Οι εκλογες δεν πρεπει να γινονται με το γνωστο τροπο κατα νομους περιφερειες κλπ.Αλλα μεσα στα σωματεια που πρεπει να μαζικοποιηθουν,στους χωρους δουλειας,κα.
    Οι μισθωτοι μετα απο εκλογες στα σωματεια τους στελνουν στη βουλη ανακλητους απο τα σωματεια βουλευτες αναλογα με το μετρο τους στη γενικη συνθεση του πληθυσμου.Οι ΔΥ το ιδιο,οι στρατιωτικοι και αυτοι,οι ανεργοι,νοικοκυρες επισης,αγροτες,ελευθεροι επαγγελματιες κλπ. ολοι μεσα απο εκλογες στα σωματεια.Αλλα αυτα ειναι ψιλα γραμματα για αυτους που θελουν μηχανικους,δικηγορους,γιατρους και γονους να αποφασιζουν για τις τυχες ολων μας.Παρολα αυτα ιεραποστολικα επιμενουν σε πεισμα ολων οσων θεωρουν οτι βαυκαλιζονται οτι εχουν ανωτερους και ευγενικους σκοπους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή