"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 9 Μαΐου 2017

Η συντριβή του Douglas DC-3 και ο ΔΣΕ


Κατά τις βραδυνές ώρες της 22ας προς 23ης Δεκεμβρίου του 1948, ένα τσεχοσλοβάκικο αεροπλάνο τύπου Douglas DC-3 των αερογραμμών Ceskoslovenske Aerolinie αντιμετωπίζει προβλήματα κατά την πτήση και επιχειρεί αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας. 

Το αεροπλάνο δεν θα καταφέρει να προσγειωθεί και θα προσκρούσει στον ορεινό όγκο του υψώματος Μπουρδίκα του δυτικού Ταϋγέτου, σε μικρή απόσταση βορειοδυτικά της Καλαμάτας. Στο αεροσκάφος επιβαίνουν συνολικά 23 άνθρωποι, κανείς από τους οποίους δεν γλίτωσε της συντριβής. 

Στην περιοχή κινείται κλιμάκιο της Επιμελητείας του ΔΣΕ που ασχολούνταν με την απόκρυψη τροφίμων και εφοδίων, αφού αναμένονταν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του κυβερνητικού στρατού. Οι αντάρτες έσπευσαν αμέσως στο σημείο της συντριβής για να βοηθήσουν τραυματίες και να διασώσουν επιζώντες, διαπιστώνοντας σύντομα πως κανείς δεν είχε επιβιώσει. Αναφέρει ο αντάρτης Μήτσος Πράττης:

"Βρεθήκαμε μπροστά σε ένα απερίγραπτο και συγκλονιστικό θέαμα. Πτώματα ανδρών και γυναικών κρέμονταν από τα κλαδιά των δέντρων ακρωτηριασμένα, ενώ σε ένα μεγάλο σχετικά χώρο βρίσκονταν σκορπισμένες και στραπατσαρισμένες οι βαλίτσες και οι τσάντες των επιβατών του αεροπλάνου, που είχε αναφλεγεί και έκαιγε στο σκοτάδι. Εδώ κι εκεί ήταν σκόρπια χαρτονομίσματα - δολάρια Αμερικής, χρυσές λίρες, κοσμήματα και ρούχα."

Ήταν περίπου μεσάνυχτα όταν συνέβη το περιστατικό, ο καιρός ήταν βροχερός και το σκοτάδι ήταν βαθύ. Οι αντάρτες έψαξαν ώρα να βρουν κάποιο επιζώντα, χωρίς αποτέλεσμα. Έτσι με τη χρήση ενός μικρού φακού αποφάσισαν να περισυλλέξουν ότι χρήματα μπορούσαν, πολύτιμο υλικό για το Δημοκρατικό Στρατό, που δρούσε σε συνθήκες μεγάλων δυσκολιών και στερήσεων. Μάζεψαν περί τις 1.500 λίρες και μερικές χιλιάδες δολάρια και βιαστικά εγκατέλειψαν το χώρο, στον οποίο πλησίαζαν βιαστικά τμήματα του κυβερνητικού στρατού. 

Οι αντάρτες κατευθύνθηκαν στην περιοχή Σουστιανικός Ποτισώνας- Καμινάρι του βορείου Ταϋγέτου, που τότε ήταν έδρα του Αρχηγείου Ταϋγέτου. Οι Κώστας Ξυδέας και Γιώργος Παπαδόπουλος σύστησαν τριμελή επιτροπή για την καταγραφή του υλικού και αργότερα το έστειλαν στο Αρχηγείο Πελοποννήσου. 

Αργότερα, την περίοδο που η διοίκηση της 3ης Μεραρχίας προσπαθούσε να διολισθήσει στο Νότο της Πελοποννήσου, οι Γκιουζέλης και Ρογκάκος μοίρασαν τις λίρες και τα χρήματα στους αξιωματικούς των τμημάτων, δίνοντας για φύλαξη 25 λίρες στον κάθε αξιωματικό και ένα ποσό δολαρίων. 

Στις 23/12/1948 το ξημέρωμα τμήμα του κυβερνητικού στρατού έφθασε στο σημείο και περισυνέλεξαν θησαυρό χρυσών λιρών και χρημάτων, οι οποίες δεν δηλώθηκαν στο επιτελείο τους, αλλά μάλλον μοιράστηκαν μεταξύ των ανδρών και των αξιωματικών του λόχου.


Αεροσκάφος τύπου Douglas DC-3.


Εφημερίδα Εμπρός

Εφημερίδα Ελευθερία

Εφημερίδα Ελευθερία

4 σχόλια:

  1. Το αεροπλανο εκανε κυκλους πανω απο το βουνο .Πετουσαν στο εδαφος μπαουλα για να ελαφρωσουν και να παρουν υψος μεχρι που προσεκρουσαμ.Η περιγραφη ειναι σωστη,υπηρχε και ενα παιδι νεκρο.Ηταν ισραηλιτες που πηγαιναν για εκατασταση στο νεοσυσταθεν κρατος του Ισραηλ.Απο το ταγμα του Ξυδεα πηγε μια ομαδα στον τοπο.Οταν επεστρεψαν για να μην υπαρχει υποψια οτι παντελονιασανε χρημα,τους εγδυσε πανω στο χιονι και ψαχτηκαν τα ρουχα τους.Εκτος απο αυτα που αναγραφονται σαν ευρεθεντα,υπηρχαν και ρολογια.Ενα γυναικειο μαρκας venus απο εκεινα που βρεθηκαν εξυπηρετησε μια ανταρτικη ομαδα μεχρι το τελος του 49.Λειτουργει ακομα μεχρι σημερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δηλαδή το παντελονιάσατε κανονικά το venus. Μήπως, λέω εγώ τώρα, πρέπει να δοθεί σε κανά μουσείο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μόλις το διαβάσαμε και στο διήγημα του Δημήτρη Σαραντάκου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή