"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 11 Μαΐου 2017

O "αράπης" των Φυλακών Τρικάλων


Οι παλιές Φυλακές Τρικάλων χρησιμοποιήθηκαν από το 1946- 1955 για τον εγκλεισμό πολιτικών κρατουμένων προερχόμενων από τον χώρο του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ και την ΕΠΟΝ, το ΚΚΕ και γενικότερα την Αριστερά. Οι πολιτικοί κρατούμενοι των Φυλακών Τρικάλων τοποθετούνταν στον 4ο θάλαμο της φυλακής, στοιβαγμένοι κυριολεκτικά ο ένας πάνω στον άλλο, χωρίς τουαλέτες και πόσιμο νερό. Η ομάδα συμβίωσης των κρατουμένων Τρικάλων ήταν ιδιαίτερα ολιγομελής (οι πολιτικοί κρατούμενοι αποτελούσαν το 20% - 25% των κρατουμένων της φυλακής), για αυτό η οργάνωσή της ήταν δύσκολη και οι μέθοδοι αντίστασης όπως οι απεργίες πείνας και η αποχή συσσιτίου αναποτελεσματικές. Παράλληλα, ο 4ος θάλαμος των φυλακών βρίσκονταν σε σημείο που παρακολουθούταν εύκολα και διαρκώς από τους φύλακες. 

Πριν από κάποια χρόνια εργασίες στο παλιό κτίριο των Φυλακών Τρικάλων αποκάλυψαν ένα οθωμανικό λουτρό στο υπόγειό του, με μια μόνο μικρή είσοδο από το ισόγειο του κτιρίου. Πρόκειται για ένα χαμάμ του 16ου αιώνα, που πιθανότατα ήταν γνωστό ως το λουτρό του Οσμάν Σαχ. 

Ενδιαφέρον προκαλεί το ενδεχόμενο, ο χώρος του λουτρού να ήταν γνωστός πολύ νωρίτερα στους πολιτικούς κρατούμενους και το προσωπικό της φυλακής. 

Οι πολιτικοί κρατούμενοι αναφέρουν σε βιογραφίες και μαρτυρίες τους την ύπαρξη ενός απομονωτηρίου στις Φυλακές Τρικάλων με το προσωνύμιο  "Αράπης", που παραπέμπει ευθέως στην Οθωμανική καταγωγή του λουτρού. Ο "Αράπης" αναφέρεται από τον Νίκο Γουριώτη ως ένα "σπήλαιο ανήλιαγο και υγρό, χωρίς κανέναν παράθυρο για εξαερισμό. Ένα μπουντρούμι που δοκίμασαν στην πλάτη τους πολλοί πολιτικοί κρατούμενοι."

Προφανώς, η ύπαρξη απομονωτηρίου στη Φυλακή Τρικάλων σήμαινε ότι ο χώρος απομόνωσης έπρεπε να βρίσκεται κάπου μέσα στις φυλακές. Η περιγραφή του "Αράπη" ταιριάζει απόλυτα με ένα θαμμένο λουτρό, που λόγω της Οθωμανικής αρχιτεκτονικής, με τους τοξωτούς τοίχους θα θύμιζε σπήλαιο, σε όσους κλείνονταν εκεί. Επίσης, δεν υπάρχει άλλο γνωστό σπήλαιο τόσο κοντά στις παλιές Φυλακές Τρικάλων, που να μπορεί να παραπέμπει στον "Αράπη" των πολιτικών κρατουμένων. 



Τα Οθωμανικά λουτρά

Τα Οθωμανικά λουτρά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου