"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 22 Αυγούστου 2017

Στα βήματα της Ιστορίας- Τμήμα Χωροφυλακής Αγίας Άννας


Ο Κόκκινος Φάκελος βρέθηκε στην Αγία Άννα Ευβοίας, ένα όμορφο χωριό που το 1947- 1948 βρέθηκε εντός της δίνης του Εμφυλίου πολέμου. Στο χωριό σε μια τοποθεσία λίγο έξω από αυτό και κοντά στον κεντρικό δρόμο βρίσκεται το κτίριο της Χωροφυλακής το οποίο στέγαζε και ένα μικρό κρατητήριο. Σε αυτό κρατήθηκαν δεκάδες κομμουνιστές του νησιού, μέλη της Εθνικής Αντίστασης και των οργανώσεών της, καθώς και δημοκρατικοί πολίτες. 

Το 1948, σε επιχείρησή του, ο ΔΣΕ Εύβοιας έδωσε μάχη και διέλυσε την φρουρά του τμήματος, απελευθερώνοντας και τους κρατούμενούς του, πολλοί από τους οποίους πέρασαν στο ΔΣΕ, ενώ άλλοι επέστρεψαν σπίτια τους. Το τμήμα βρίσκεται σε οχυρή τοποθεσία, δύσκολο στο να προσβληθεί από επιτιθέμενους χωρίς βαρέα όπλα. Οι μαχητές του ΔΣΕ χρησιμοποίησαν ένα αντιαρματικό τύπου PIAT για να ρίξουν έναν από τους κεντρικούς τοίχους του κτιρίου και να εισέλθουν σε αυτό χωρίς να χρειαστεί να το πολιορκήσουν και να θέσουν τους εαυτούς τους κάτω από καθηλωτικά πυρά. 

Σήμερα το κτίριο βρίσκεται σε εγκατάλειψη, ενώ από όσο φαίνεται κάποια περίοδο είχε χρησιμοποιηθεί ως αποθήκη. Στα παράθυρα του κρατητηρίου φαίνονται ακόμα τα κάγκελα. 


To κτίριο σήμερα

Το κρατητήριο με τα κάγκελα στα παράθυρα



Σημείο του τοίχου που πιθανώς γκρεμίστηκε από τη βολή του αντιαρματικού των ανταρτών και επισκευάστηκε μεταγενέστερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου