"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017

H πρώτη μεγάλη επιχείρηση του ΔΣΕ στο Άγιο Όρος



Στα τέλη του 1947, ο Δημοκρατικός Στρατός αποφάσισε να διενεργήσει επιχείρηση στην περιοχή του Αγίου Όρους με τη χρησιμοποίηση της 14ης Ταξιαρχίας. Η διεύθυνση της Ταξιαρχίας αποφάσισε να προχωρήσει εκτιμώντας τους εξής παράγοντες:

1) Την ύπαρξη τεράστιων ποσοτήτων τροφίμων στην περιοχή του Αγίου Όρους.
2) Την ύπαρξη πολλών καταδιωκόμενων αγωνιστών που είχαν καταφύγει στην περιοχή για να γλιτώσουν από τις παρακρατικές συμμορίες ή από τις συλλήψεις και την επιστράτευση στον κυβερνητικό στρατό.

Η 14η Ταξιαρχία γνώριζε ότι το Άγιο Όρος προστατευόταν από έναν λόχο του κυβερνητικού στρατού με χώρο ευθύνης την Ιερισσό και την Ουρανούπολη σε γραμμή περίπου δύο χιλιομέτρων. Παράλληλα, στην ίδια την Ουρανούπολη έδρευε μικρή δύναμη της Χωροφυλακής και ομάδες ΜΑΥ. 

Έτσι η διοίκηση της 14ης Ταξιαρχίας αποφάσισε τα εξής:

1) Το άνοιγμα δρόμου ως τις Καρυές θα αναλάμβανε το τάγμα Στεφανίδη και το ανεξάρτητος λόχος της Χαλκιδικής.
2) Το τάγμα Παπαγεωργίου θα λειτουργούσε ως εφεδρεία και ενίσχυση αν παρίστατο απαράιτητο.
3) Το τάγμα Ευφραιμίδη θα κρατούσε ολόκληρη την οροσειρά Χολομώντα σαν βάση πυρός και θα εξασφάλιζε την τακτική σύμπτυξη από τυχόν προσπάθεια αντεπίθεσης των κυβερνητικών δυνάμεων.


Σε πρώτη φάση όλα τα τμήματα καμουφλαρίστηκαν στις πλαγιές των χωριών Ιερισσός και Νέα Ρόδα για μια ολόκληρη μέρα. Η δεύτερη φάση ήταν η αιφνιδιαστική επίθεση που ξεκίνησε στις 28 Σεπτέμβρη. Ο λόχος του κυβερνητικού στρατού πιάστηκε απροετοίμαστος και διαλύθηκε μετά από 2 ώρες σύγκρουσης στη Νέα Ρόδα. Οι βολές του ΔΣΕ ήταν εξαιρετικά αποτελεσματικές και έτσι η μάχη δεν κράτησε πολύ. Στην επιχείρηση αιχμαλωτίστηκαν 7 οπλίτες, ενώ πολλοί στρατιώτες κατέφυγαν στην Ουρανούπολη. Παράλληλα, η διοίκηση της ταξιαρχίας προωθήθηκε με δύο ομάδες ασφαλείας, ενώ ο ανεξάρτητος λόχος Χαλκιδικής προετοιμάστηκε για την επιχείρηση της τροφοδοσίας. 

Μέρος του λόχου Χαλκιδικής μαζί με το τάγμα Στεφανίδη προχώρησε χωρίς προβλήματα ως τη Μονή Χιλανδαρίου, σε μερικές ώρες με διάταξη μάχης πέρασαν τη Μονή Βατοπεδίου και έφθασαν στις Καρυές. Εκεί γνωρίζοντας ότι υπήρχε τμήμα Χωροφυλακής αναδιπλώθηκαν και κύκλωσαν την περιοχή διενεργώντας έφοδο. Προς έκπληξή τους δεν βρήκαν καμία αντίσταση. Οι καλόγεροι ενημέρωσαν τους αντάρτες ότι οι χωροφύλακες είχαν ήδη εγκαταλείψει την περιοχή ήδη όταν ο ΔΣΕ έμπαινε στην περιοχή της Μονής Χιλανδαρίου. 

Οι παπάδες είτε δεν ήξεραν, είτε δεν ήθελαν να πουν που πήγαν οι χωροφύλακες.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της 29ης Σεπτεμβρίου, οι καλόγεροι μαζεύτηκαν για να συνομιλήσουν με τους αντάρτες. Αφού μαζεύτηκαν περίπου 40 καλόγεροι, ο ταγματάρχης τους μίλησε ως εξής: 

"Αγαπητοί καλόγεροι και ηγούμενοι. Σήμερα βρισκόμαστε μαζί. Δεν ήρθαμε για να πειράξουμε τίποτε ούτε και για να σας τρομοκρατήσουμε. Σεβόμαστε την πίστη σας, την παράδοση, τα έργα τέχνης και τα κειμήλιά σας. Όπως γνωρίζετε κι εσείς η αγγλική κατοχή και η συνεργάτες των Γερμανών επέβαλαν με τα όπλα πρωτάκουστα τρομοκρατικά μέτρα. Εξαπέλυσαν ένα τεράστιο ανθρωποκυνηγητό ενάντια σε ανθρώπους που πήραν μέρος στην Εθνική Αντίσταση, σε ανθρώπους που πολέμησαν για να διωχθεί ο λαομίσητος Γερμανός κατακτητής. Εμάς που μας βλέπετε εδώ κυνηγηθήκαμε από τα τάγματα ασφαλείας που τώρα φόρεσαν εγγλέζικα ρούχα. Για αυτό δεν μας έμεινα τίποτα παρά να πάρουμε τα όπλα στα χέρια μας και να προστατέψουμε τον εαυτό μας, αλλά συνάμα να απελευθερώσουμε τη χώρα μας από τον τρίτο, τον Εγγλέζο κατακτητή. Κάνουμε έκκληση σε εσάς να μας βοηθήσετε με τρόφιμα και ένα χρηματικό ποσό. Η παραμονή μας εδώ στο Άγιο Όρος θα εξαρτηθεί και από το κατά πόσο εσείς θα ενεργήσετε γρήγορα."

Τελειώνοντας, μια ομάδα καλόγερων έφυγε για να ετοιμάσει τα εφόδια που δίνονταν. Ο ανεξάρτητος λόχος Χαλκιδικής μπήκε αμέσως σε προετοιμασία για να φυγαδευτούν τα εφόδια. Οι καλόγεροι ξεκίνησαν να δείχνουν στους επιτελείς τις αποθήκες τους ενώ μια ομάδα ανταρτών προχώρησε στην επίταξη μουλαριών. 

Στις 10 το πρωί εμφανίστηκαν 3 αεροπλάνα που πετούσαν πολύ χαμηλά πάνω από την Καρυά χωρίς να ρίχνουν βόμβες ή να πυροβολούν. Μαζεύτηκαν κρέατα, ψάρια κονσέρβες, έτοιμα κονσερβοποιημένα τρόφιμα, κρασί και μέλι. Παράλληλα, το τμήμα του Στεφανίδη κατέλαβε θέσεις ώστε να μην γίνει στρατιωτική απόβαση από παραλιακά σημεία της περιοχής. Την ίδια νύχτα, ο ΔΣΕ ξεκίνησε το φόρτωμα και τη συγκέντρωση των μουλαριών, ενώ πλοία του κυβερνητικού στόλου άρχισαν να ρίχνουν με τα κανόνια τους σε σημεία των ακτών και του δάσους που πίστευαν ότι βρίσκονται μαχητές του ΔΣΕ. Τα βλήματα δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα. 

Στη μέση της νύχτας η φόρτωση ολοκληρώθηκε και ετοιμάστηκαν 70 φορτία έτοιμα για έξοδο από το Άγιο Όρος. Τα γαϊδούρια και μουλάρια, όλα αρσενικά τα συνόδευαν οι καλόγεροι προκειμένου να τους επιστραφούν όταν η επιχείρηση τελείωνε. Στον τομέα της επιστράτευσης, ο ΔΣΕ είχε πέσει αρκετά έξω στις εκτιμήσεις του. Μόλις 18 άτομα πέρασαν στο ΔΣΕ. Παράλληλα, η διοίκηση της ταξιαρχίας έδωσε εντολή για μη εκταταμένη παραμονή στο Άγιο Όρος γιατί, ο κυβερνητικός στρατός συγκέντρωνε μεγάλες δυνάμεις για να φράξει τις εξόδους των μαχητών του ΔΣΕ. 

Λίγο αργότερα οι δυνάμεις του ΔΣΕ ξεκίνησαν να αποχωρούν με τα εφόδια. Το τάγμα Στεφανίδη τοποθετήθηκε σε φάλαγγα κατ' άνδρα και τα μουλάρια ακολουθούσαν 100 μέτρα πίσω με μικρή ομάδα ασφαλείας. Σύντομα το τάγμα κατάλαβε ότι σε σημείο της εξόδου τους, ο κυβερνητικός στρατό είχε καταλάβει θέσεις για ενέδρα. Ο Στεφανίδης διέταξε την σύμπτυξη και κύκλωση του εχθρού προκειμένου με μια αστραπιαία επίθεση να διαλύσει το μπλόκο της εξόδου. 

Έτσι και έγινε.

Μικρή εμπειροπόλεμη ομάδα με ισχυρά πυρά και δυνατές φωνές διενέργησε έφοδο και διέλυσε κυριολεκτικά τον ενεδρεύοντα λόχο. Ενώ οι περισσότεροι φαντάροι σκόρπισαν ή σκοτώθηκαν ένας οπλίτης παραδόθηκε στον ΔΣΕ με ολόκληρο τον οπλισμό του λέγοντας πως τον χτυπούσαν και τον υπέβαλαν σε βασανιστήρια και καψόνια. Το ρήγμα που προκλήθηκε στη διάταξη του κυβερνητικού στρατού κρατήθηκε ανοιχτό για 3 ώρες και τα τμήματα που διενεργούσαν τη μεταφορά των εφοδίων πέρασαν άθικτα από μέσα του. Λίγες ώρες μετά ξεκίνησε και η απαγκίστρωση των αμυντικών διατάξεων του ΔΣΕ ενώ τα τρόφιμα και τα εφόδια τοποθετούνταν ήδη σε καλά οργανωμένες κρύπτες σε διάφορα σημεία. Τρεις καλόγεροι παρέμειναν με τους αντάρτες και έλαβαν πίσω τα μουλάρια τους εκτός από 5 που κρατήθηκαν ως απαραίτητα για τη δράση του ΔΣΕ. Για τα ζώα αυτά τους δόθηκε γραμμάτιο είσπραξης. 

Έτσι ολοκληρώθηκε με επιτυχία μια τεράστια επιχείρηση τροφοδοσίας που εξασφάλισε πολύτιμα εφόδια στον αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου